avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... tichetele cadou distribuite salariatilor
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

tichetele cadou distribuite salariatilor

Tichetele cadou distribuite salariatilor in alte scopuri decat reclama , publitate, sunt supuse numai impozitului pe venit sau si contributiilor de asigurari sociale, sau nu sunt impozabile? Trebuiesc distribuite pana la o anumita limita valorica?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 22:09, 19 Noiembrie 2010
cod fiscal :art 55
(3) Avantajele, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), primite în legătură cu o activitate menţionată la alin. (1) şi (2) includ, însă nu sunt limitate la:
h) tichete-cadou acordate potrivit legii.

norme :
70. La stabilirea venitului impozabil se au în vedere şi avantajele primite de persoana fizică, cum ar fi:
i) tichetele cadou acordate potrivit legii, indiferent dacă acestea sunt acordate potrivit destinației și cuantumului prevăzute la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.

art. 55 alin. (4) lit. a)
(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:

Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei.


Apoi, din legea 193 a tichetelor cadou , norme :

11.2. Asupra sumelor corespunzatoare tichetelor cadou si tichetelor de cresa acordate de angajator nu se calculeaza si nu se retin nici pentru salariat, nici pentru angajator contributiile obligatorii de asigurari sociale, prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj, prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, contributiile obligatorii pentru asigurarile de sanatate, prevazute de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii, cu modificarile ulterioare. Angajatorii nu datoreaza pentru sumele corespunzatoare tichetelor cadou si tichetelor de cresa acordate angajatilor nici contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, prevazuta de Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare

Desi legea speciala nu a fost modificata, totusi, in viziunea og 58 care trateaza tichetele cadou drept avantaje cred ca interpretarea va fi ca asupra acestor tichete cadou sa se aplice si taxele sociale , desi, dupa cum vedeti nu au fost modificate in mod consecvent toate articolele de lege cu incidenta la speta .
:confused:
deci sa inteleg ca nu s-a schimbat nimic referitor la Tichetele cadou?Cf. art.55 alin(4) din codul fiscal..sunt neimpozabile in masura in care nu se depaseste val. 150 lei/angajat,dar ..Oug 58..parca spune altceva..deci cum e pina in final..#-o#-o
ba da, s-a schimbat : inainte tichetele cadou nu erau incluse la avantaje
Despre ele se facea vorbire doar la articolul de care ati amintit .
Acum ele sunt incluse la art 55 alin 3
In ceea ce priveste tichetele cadou, OUG nr.58/2010 nu stabileste ramanerea in vigoare a prevederilor pct.11.1 si 11.2 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 193/2006, asa cum este cazul tichetelor de masa si a tichetelor de vacanta unde se prevede in mod expres scutirea de la plata contributiilor sociale obligatorii.
Consider ca prevederile pct.11.1 si 11.2 au fost abrogate implicit de OUG nr.58/2010, si ca atare se platesc contributiile sociale.

Ultima modificare: Vineri, 19 Noiembrie 2010
andad, utilizator
De acord: asupra tichetelor cadou se calculeaza cotele sociale , pentru ca sunt considerate avantaje , de la 01.07 cf og 58.

In schimb, legea nr. 343 din 17 iulie 2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, are urmatoarea prevedere:
Art. VI
Începând cu data de 1 ianuarie 2007, se abrogă:
8.Prevederile legate de obligaţiile fiscale stabilite potrivit Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, de la art. 12 alin. (2) din Legea nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 446 din 23 mai 2006;

Art 12 alin 2 era astfel :
(2)Sumele corespunzătoare tichetelor cadou şi tichetelor de creşă acordate de angajator nu se iau în calcul nici pentru angajator, nici pentru salariat la stabilirea drepturilor şi obligaţiilor care se determină în raport cu venitul salarial.

Dar normele de aplicare la acest punct ... au ramas .

Am mai spus-o si cu alte ocazii : se impune o punere in ordine a actelor normative care reglementeaza impozite si taxe pentru ca nu cred ca se mai descurca cineva in harababura asta ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichete cadou levantica levantica sunt tichetele cadou venituri impozabile? care este cadrul legal? multumesc (vezi toată discuția)
Tichete cadou de craciun Bajinaru Ramona Bajinaru Ramona Buna seara! Iar dau de o problema pe care nu o inteleg. Citind atatea forumuri vad ca parerile referitoare la tichetele cadou sunt impartite. Daca poate ... (vezi toată discuția)
Impozit tichete 2009 elllida elllida Buna seara, lucrez la o primarie comunala si in anul 2009 am acordat tichete cadou in cuantum de 350 lei/eveniment pe care le-am impozitat, conform art.55 din ... (vezi toată discuția)