avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire polita asigurare straina
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire polita asigurare straina

Buna ziua
Tatal meu a fost impkicat ieri intr-un accident rutier. Vinovatul este un avocat italian care a incercat initial sa cada la intelegere cu soferul autovehicului avariat si cu tatal meu, dupa care a renuntat la idee. In urma accidentului tatal meu a suferit rani nu foarte grave. Necesita 4-5 zile de ingrijiri medicale si este nevoit sa poarte guler cervical timp de 2-3 saptamani.
Din cate am inteles concediu medical nu poate obtine decat daca necesita internare, insa in cazul lui o internare nu este necesara. Timp de o saptamana nu va putea merge la servici. Se poate obtine asadar o dauna morala, intr-ucat tatal este singurul membru al familie care lucreaza si are in intretinere 2 minori? Dupa accident a semnat o declaratie de urmarire penala, la sfatul politistiolor. Ce trebuie sa faca si de ce acte este nevoie pentru a primi o despagubire din partea firmei de asigurari italiene(tatal meu nu are nici o pretentie din partea soferului vinovat, vrea doar sa-si acopere perioada in care nu poate lucra)
Multumesc,
Alexandra
Cel mai recent răspuns: tea_dea , utilizator 10:42, 2 Noiembrie 2010
tatal dvs , in calitate de victima nevinovata in accidentul respectiv , nu are dreptul sa primeasca daune morale. Dar este indreptatit a primi daune materiale , cauzate de pierderea temporara a capacitatii de munca , vatamare corporala , sau alte prejudicii pe care le-a avut in legatura directa cu accidentul , cu conditia sa nu fi declarat ca nu are nicio pretentie de la vinovat. Daca a facut acest lucru nu mai poate pretinde nimic. Trebuie sa faca o instiintare scrisa catre vinovat , in care sa specifice suma pe care o pretinde di termenul in care cere sa-i fie achitata. Cu acea instiintare , vinovatul se va duce la asigurator spre a-l despagubi pe tatal dvs. In caz ca nu platesc la timp , sau nu vedeti nicio reactie , dupa expirarea termenului de plata putei sa-l dati in judecata pe vinovat iar ek va introduce asiguratorul in proces , spre a fi obligat sa va despagubeasca.
In baza documentelor pe care le are, legate de accident(polita de asigurare, certificatele medicale,p.v. intocmit de politie, chitante,etc.) tatal dv. trebuie sa se adreseze reprezentantului asiguratorului italian din Romania, pentru a aviza/deschide dosar de dauna, putand sa solicitati justificat toate tipurile de despagubiri pentru daunele/prejudiciile suferite, pe care le acopera polita de raspundere civila auto.Daca rezultatul/raspunsul este nemultumitor, puteti in continuare sa solicitati toate pretentiile de despagubire in instanta, de la vinovat/asigurator.
Daca tatal nu a dat vreo declaratie ca nu are pretentii fata de cel vinovat, are posibilitatea de a se adresa reprezentatului din Romania al asiguratorului din Italia pentru deschiderea dosarului de dauna. Agentul de politie trebuie sa fi consemnat sau sa fi retinut copia politei de asigurare a celui vinovat, trebuie vazut care e asiguratorul din Italia si apoi de depus cererea de despagubire la reprezentantul din Romania, impreuna cu certificatul medico-legal, eventual procesul verbal intocmit de politie, polita de asigurare straina... si se pot cere chiar si daune morale, fiind vorba de vatamare corporala !
Va multumesc mult pentru raspunsuri:yes:

Stiu ca tatal meu nu a avut pretentii financiare, dar nu stiu xact ce a declarat in scris. A fost insa sfatuit , pentru ca nu are nevoie de ingrijiri medicale intr-o unitate medicala sa retraga plangerea penala. Este un om bun si nu doreste sa-i faca probleme sau sa-i ceara bani, probabil neintelegand ca pretinzand despagubiri asiguratorului nu-l afecteaza(sau cel putin nu foarte mult) pe cel vinovat de producerea accdentului.

Inca o data, multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala crysta crysta cati bani se pot cere ca daune in cazul unui accident rutier in care victima a suferit vatamari corporale iar certificatul medico-legal este de 10 zile. Ce ... (vezi toată discuția)
Plata despagubirilor elena_71e elena_71e solutia (nu este definitiva) in cazul vatamarii din culpa in accident de circulatie-sub 60 zile ingijiri medicale:6 luni inchisoare cu susp.,15000 lei daune ... (vezi toată discuția)
Daune morale si materiale pentru vatamare corporala pentru succesor? Popa_Jenica Popa_Jenica Buna ziua.Tatal meu a avut un accident auto la 01.01.2013.In urma acestui accident am deschis un dosar de vatamare corporala la o societate de ... (vezi toată discuția)