avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Fonduri nerambursabile pentru modernizare pensiune
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Fonduri nerambursabile pentru modernizare pensiune

Familia mea este proprietara unei pensiuni de 2 margarete cu noua camere in Busteni. Putem obtine fonduri nerambursabile pentru modernizarea pensiunii si construirea unui restaurant? (pentru ca pensiunea nu are restaurant).
Tatal meu a luat legatura cu mai multe firme de consultanta insa toate cer plata in avans (fie ca proiectul va fi aprobat sau nu). Cunoasteti firme de consultanta care nu cer acest lucru?
Care este procentul (din cheltuieli) pe care il acopera aceste fonduri nerambursabile? (pe unele site-uri am citit 70% pe altele 100%)
Pot beneficia de fonduri in avans pentru demararea proiectului sau prima investitie trebuie sa o facem noi dupa care ne recuperam banii din fonduri?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Holda Finance , Consultant credite si finantari 17:44, 4 Noiembrie 2010
in principiu va puteati inscrie pe axa 4.3 por , sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor- finantarea nerambursabila a fost din iulie in procent de 100% din valoarea eligibila a proiectului , dar nu mai mult de 200.000 euro. se acorda pt microintreprinderi ce implementeaza proiecte in mediul urban. aceasta axa s-a inchis , oricum se acorda doar pentru structuri de cazare , nu si restaurante.
alexandra carabelea a scris:

Tatal meu a luat legatura cu mai multe firme de consultanta insa toate cer plata in avans (fie ca proiectul va fi aprobat sau nu). Cunoasteti firme de consultanta care nu cer acest lucru?

Aceasta este situatia normala si corecta in relatia cu un prestator, cu mentiunea ca, probabil, plata nu a fost ceruta integral in avans ci doar un anumit procent din suma totala.
Cazul dorit de dvs. este putin uzual si indica, de regula, un prestator total nesigur pe abilitatile sale de a intocmi un proiect care sa fie si aprobat, astfel incat nu isi poate permite sa isi puna in cap clientii nemultumiti si merge intr-o mare masura pe noroc. Nu in ultimul rand, calitatea documentatiei intocmite nu poate fi decat corelata cu suma platita pe respectiva documentatie. :)

In conditiile in care plata consultantei se deconteaza in procent de maxim 5% din valoarea cheltuielilor eligibile (pentru tipul de proiect dorit de dvs.), este nerezonabil sa va asteptati ca prestatorul sa isi asume toate riscurile si dvs. nimic. Un procent mai corect in cazul in care pestatorul si-ar asuma integral toate riscurile ar fi spre 50%, dar atunci dvs. nu ati cauta un simplu prestator, ci un partener; cred insa ca nu acesta e cazul.

Observatiile facute de @lenus_nicolas sunt corecte si concluzia este ca in timp ce cautati oferta aceasta destul de iluzorie, linia de finantare s-a inchis si acum nu mai aveti cum sa beneficiati de finantare, fie ca platiti sau nu un avans.

Ar mai fi de mentionat ca pentru derularea unui proiect cu fonduri nerambursabile este necesar sa existe un capital de lucru cu cateva ordine de marime superior onorariului de consultanta (cam de 5-7-10 ori mai mult). Rezulta ca nu din partea de consultanta se fac economiile esentiale pentru demararea proiectului. :D

Desi este posibila si obtinerea unui avans, am mai avut aceasta discutie pe un topic din trecut unde am aratat ca nu reprezinta o solutie in cazul lipsei de bani: avansul din suma nerambursabila se obtine numai cu scrisoare de garantie bancara si se returneaza destul de repede, oricum e nevoie de capital si din partea dvs.

Cele de mai sus raman insa doar considerente teoretice acum in cazul unei pensiuni in Busteni.
Prin finantare nerambursabila din FEADR, in baza Măsurii 313 ,,Încurajarea activităţilor turistice”, se poate realiza proiectul dumneavoastra
Momentan Masura 313 nu este activa, dar se estimeaza ca in primavara anului 2011 se va lansa o noua sesiune de finantare
pentru informatii urmariti site-ul www.apdrp.ro
in ce priveste onorariul platit pentru consultanta, oricat de bun ar fi consultantul, nu este normal sa inceapa sa lucreze la proiect si, intre timp, din cauza dumneavoastra sau a unui factor extern, sa nu mai fie posibila depunerea proiectului si astfel sa piarda timp fara remunerare
Informatiile oferite de @marc1975 sunt aplicabile mediului rural: Masura 313 finanteaza numai proiecte dezvoltate in comune si numai in cele care sunt nedezvoltate d.p.d.v. turistic. Busteni este oras si spatiul urban nu e eligibil pe Masura 313.
Axa 4.3 se acorda si pentru restaurante (cel putin asa am citi pe site-ul finantari nerambursabile.ro). Stiti cumva daca se mai redeschide aceasta axa?
Masura 313 intr-adevar se refera la mediul rural.
Pe acelasi site am gasit Axa 5.2 (dezvoltare durabila si promovarea turismului) credeti ca se aplica in cazul meu
Va multumesc pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Infiintare service auto marr marr Buna ziua. Pentru a infiinta o spalatorie/service auto cu fonduri EU, in ce program m-as incadra? Mentionez ca nu am avut nicio firma deschisa pana acum si ... (vezi toată discuția)
Documentatie fonduri pentru o firma de turism popescu georgeta popescu georgeta Buna ziua, Va rog sa ma indrumati cum sa procedez daca vreau sa obtin ceva fonduri europene pentru a putea continua dezvoltarea unei afaceri de familie ... (vezi toată discuția)
Se dau fonduri nerambursabile 100%? dydy16 dydy16 se dau fonduri nerambursabile 100%?---daca da....pe ce domeniu. -cate puncte de lucru pot deschide ? -cat este aportul meu din proiect? -trebuie sa am ... (vezi toată discuția)