ce se intampla in cazul unui divort in care exista 2 copii minori, din care unul, in varsta de 10 ani, sufera de handicap (sindrom down), iar celalalt are 3 ani?
daca parintii nu se inteleg asupra incredintarii minorilor, copilul de 10 ani cu handicap va fi audiat de catre judecator, sau este alta procedura data fiind starea lui? exista posibilitatea ca acesta sa ii fie incredintat tatalui? judecatoruloate decide ca fiecarui parinte sa ii fie incredintat cate un copil?
Legea este imperativa si prevede ca ascultarea copilului care a implinit varsta de 10 ani este obligatorie.Opiniile copilului ascultat vor fi luate in considerare de catre judecator, care le va acorda importanta cuvenita, tinand cont de varsta, de maturitatea si de handicapul acestuia.
Judecatorul va incerca sa afle de care dintre parinti este atasat mai mult copilul.
Daca gradul de handicap este mare si afecteaza in mare parte discernamantul copilului, consider ca judecatorul va renunta la audierea acestuia.
Nu este nevoie de efectuarea vreunei evaluari ci trebuie adus la cunostinta judecatorului handicapul de care sufera copilul si depusa o copie de pe actul care atesta faptul ca sufera de sindromul down. Astfel, va ramane la aprecierea instantei audierea copilului dvs.
revin la subiectul deschis la safrsitul anului trecut..
stiu ca s-a modificat codul civil iar modificaile intra in vigoare incepand din octombrie anul acesta. In cazul casatoriei din care au rezultata si copii minori, divorul respectiv incredintarea copiilor se poate face de comun acord, la notariat, sau este obligatorie procedura prin instanta?
Divort
stoica_tatiana_2002
va rog. sotul meu a parasit domociliul meu. avem 2 copii sub 7 ani.el ar vrea sa aiba autoritate sa ii ia cand vrea.el vrea sa divorteze sa fie liber. nu ar ... (vezi toată discuția)