avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... trebuie act de deces?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

trebuie act de deces?

Cum se procedeaza in cazul dezbaterii unei succesiuni in urmatoarea situatie:
persoana decedata era in varsta( in jur de 80 ani) si nu a avut copii sau frati. Am vazut ca urmatoarea categorie care are dreptul la succesiune sunt parintii sau bunicii decedatului. Bineinteles ca si acestia sunt decedati( pt ca oricum ar avea fiecare cel putin 100 ani daca ar mai fi in viata).Intrebarea mea e,cum se poate dovedi decesul parintilor decedatului,daca nu sunt in posesia actelor lor de deces? Mai pot fi gasite pe undeva acte de prin anii 1900 sau chiar 1870? La primarie se pot cere? de catre cine? De notar sau de succesori? Sau se poate dovedi doar cu martori decesul parintilor?
Cel mai recent răspuns: Adrian Marin , Consilier juridic 11:33, 3 Noiembrie 2010
Puteti incerca la primarie
Pentru documente aferent anilor 1870,1900,verificati autoritatea care pastreaza arhiva autoritatilor emitente
Sa fim seriosi, nici un notar nu va va cere sa dovediti faptul ca parintii sau bunicii unei persoane in varsta de 80 de ani sunt in viata sau decedati. Oricum, nu asa se pune problema. Trebuie mers la primarie pentru eliberarea Anexei 24, in care vor figura ca prezumtivi mostenitori, daca situatia descrisa de dvs. este cea reala, unchii decedatului (frati cu mama sau tatal sau - clasa III de mostenitori legali) sau verii primari ai decedatului - clasa a IV-a de mostenitori legali (daca, bineinteles, exista asa ceva). In cazul in care nu exista mostenitori nici din aceste clase de mostenitori, succesiunea va fi declarata vacanta si va reveni statului.
Daca exista mostenitori din aceste clase, vor prezenta acte de stare civila din care sa reiasa rudenia cu defunctul (pentru unchi certificat nastere, act identitate, act deces defunct), (pentru verii primari certificatele de nastere, CI, certificatul de deces al parintilor lor - respectiv unchii decedatului, certificatul de deces al persoanei care lasa mostenirea). De asemenea, se va prezenta actul de proprietate al bunurilor care fac obiectul masei succesorale.
Buna ziua !
Asa cum a precizat si @kyandra , acest aspect se va lamuri odata cu eliberarea anexei 24 de catre secretarul primariei ultimului domiciliu al defunctului , la care trebuie sa va prezentati cu certificat de deces al defunctului de pe urma caruia se dezbate succesiunea , acte de proprietate ale bunurilor detinute de acesta , acte de identitate ale prezumtivilor mostenitori si certificate de atestare fiscala de la primaria locului situarii bunurilor proprietate ale defunctului .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la succesiune raducuf raducuf In cazul unei familii fara urmasi legali (copii), care este ordinea la succesiune? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Succesiune mirela_ila mirela_ila A, UN PRIETEN A FOST CASATORIT 25 DE ANI CU ACTE IN REGULA, NU A AVUT COPII, IN URMA SOTIEI A RAMAS CU UN APARTAMENT SI CEVA TEREN , ACUM VREA SA FACA ... (vezi toată discuția)
Succesiune eliz_k eliz_k Buna ziua, As ruga unul dintre consilieri sa a lamureasca intr-o problema: daca o persoana care are sase frati (din care numai 2 in viata) decedeaza, in ce ... (vezi toată discuția)