avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA fiscalitate
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

fiscalitate

stimati colegi, am o problema care ma pune in mare incurcatura. suntem doua cabinete de avocat asociate. in urma unui control fiscal inspectorii au acreditat ideea ca impozitul pe venit se calculeaza per asociere si nu pentru fiecare asociat in parte. am studiat codul fiscal iar art. 28 din cod spune foarte clar ca atiti veniturile cit si cheltuielile se impart intre asociati conform cu cota de participare.
intrebare? cum reusesc să-i determin pe cei de la fisc sa calculeze impozitulș pe venit per asociat si nu pe asociere?
PS: asocierea in acceptiunea lor ar fi depasit plafonul de TVA
Cel mai recent răspuns: reghine , utilizator 17:24, 3 Noiembrie 2010
Referitor la TVA, asa cum se precizeaza in titlul VI, articolul 127, alineatul 10 din Codul fiscal, asocierile in participatiune nu dau nastere unei persoane impozabile separate. Acesta este si motivul pentru care asocierea in participatiune intre doua sau mai multe persoane juridice romane nu se inregistreaza fiscal astfel incat sa primeasca in mod distinct un cod de identificare fiscala al asocierii.

In cadrul asocierii, asociatul persoana juridica actioneaza in nume propriu fata de terti (furnizori, clienti, debitori, creditori etc.), motiv pentru care:

*
facturile de achizitii bunuri si prestari de servicii sunt emise de furnizori pe numele sau. In baza acestor documente isi exercita integral dreptul de deducere a TVA in cadrul asocierii;
*
emite facturile de livrari de bunuri si servicii in numele sau, fara sa faca vreo mentiune referitoare la asociere.

Spre deosebire de impozitul pe profit, caz in care obligatia fiscala privind calcularea, declararea si virarea impozitului pe profit revine fiecarui asociat in parte, in cazul taxei pe valoarea adaugata obligatiile fiscale revin doar partii contractante care si-a asumat responsabilitatea organizarii evidentei contabile si fiscale a documentelor emise pentru activitatea economica din cadrul asocierii.

:luck:
In primul rind, nu am inteles daca este vorba de o asociere in participatiune sau de un cabinet nascut din asocierea a doi avocati.
Eu presupun ca este vorba de a doua varianta, este vorba de un cabinet asociat care are alt cod fiscal decit avocatii asociati (in cazul in care cei doi sint PFA).
Asocierea in participatiune presupune, cum s-a precizat in postarea precedenta, un contract care prevede care dintre parti se ocupa de evidenta operatiunilor rezultind din asociere, acesta emitind documente de livrare si primind fact de achizitii pe numele sau.
Din punct de vedere al tva, plafonul se stabileste pe baza livrarilor cabinetului asociat.
Impozitul pe profit, daca este vorba de asociere in participatiune se plateste de catre fiecare asociat. Dar daca, cabinetul asociat este de fapt o entitate independenta de cei doi avocati asociati (are cod fiscal separat) impozitul se plateste pe total venituri, cei doi asociati impartind, conform cotei de asociere, profitul net.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Noiembrie 2010
t.simona, utilizator
multumesc pentru raspunsurile date

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociere persoane fizice administrare site jarrel jarrel Buna ziua, lucrez impreuna cu un prieten la administrarea unui site (ca persoane fizice, nu PFA, firme etc). De comun acord am stabilit ca eu sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
O Întreprindere familială (cu obiect de activitate - transporturi construieste o casa.. petra.pop petra.pop O Întreprindere Familială (cu obiect de activitate - Transporturi rutiere de mărfuri), Înregistrată în scopuri de TVA, construieşte o casă cu ... (vezi toată discuția)
Acord asociere achizitii publice - intre persoana juridica romana si persoana juridica straina cu sediu permnent-sucursala in romania elenabenko elenabenko asociatii nu doresc asociere in participatiune intrucat vor sa-si protejeze secretul costurilor , altfel spus , nu doresc transmiterea cheltuielilor in cota ... (vezi toată discuția)