1. Din Legea 76/2002:
Art. 20. - Se pot asigura în sistemul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, următoarele persoane:
...
c) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
...
Art. 22. - (1) Persoanele prevăzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
(2) Venitul lunar pentru care se asigură persoanele prevăzute la art. 20 nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară.
2. Asadar mergeti la AJOFM sa incheiati un contract de asigurare pentru somaj.
buna ziua,dnl tudor valeriu,pt pfa,am inteles ca trebuie facut un contract cu ajofm,dar se plateste obligatoriu retroactiv 5 ani?
1. Contractele de asigurare sociala produc efecte de la data incheierii lor, adica nu retroactiv.
2. Exceptiile sunt:
- la asigurarile de sanatate unde prin Legea 95/2006 este obligatoriu plata contributiei pe 5 ani in urma;
- la pensii unde prin OUG 94/2010 se poate incheia contract de asigurare pentru plata pe 5 ani in urma, dar aceasta OUG are caracter limitativ, pana la 31.12.2010.
da multumesc ,am inteles acum,dar e o situatie in aceasta derogare la legea asta a pensiilor in care sa faci plata retroactiv,referitor la cei care intra sub incidenta legii 19/2000,adica pfa urile,si citez aici"(2) Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta persoanele pentru care exista obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, in conformitate cu Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare. ",de chestia asta sunt multe intrebari,eu fiind pfa,intru sub incidenta acestei exceptii,adica,nu pot sa fac un contract de asigurare cu plata retroactiv in numele persoanei fizice neautorizate ,decat pe pfa,si acolo imi va da amenda si penalitati...adica tot nui bine...daca ma duc si fac contract pe pf neautorizat,odata si odata probabil ma gasesc ca am ocolit legea si imi da amenda!!iar daca merg si fac pe pfa,imi impun cuamntumul sumei de plata cu penalitati si amenda...e aiurea facuta legea asta..si nu ajuta decat pe viitoarele mamici sau viitorii pensionari,eu as vrea sa fac acest lucru,de care nu am avut habar ca trebuia sa-l fac la timpul potrivit,deoarece nu cunosc fbine legislatia,si daca casa de pensii a stiut acum pe timp de criza sa ne gaseasca in baza de date a ORCului,cred ca putea sa faca asta si acum 5 ani sa ne atentioneze de obligativitatea acestor contributii,si nu acum cand ne cer penalitati si amenzi!un exemplu:tanti maria are pfa,si vinde legume in piata la o taraba,nu stie prea multa carte, are 4 clase si nu stia de obligativitatea acestei contributii,si asta datorita casei de asigurari de pensii,sau sanatate care nu a notificat-o la timp,iar acum ii cere retroactiv banii dar si cu amenda si penalitati!!"cum justifica aceste lucruri casele de asigurari?nenotificand contribuabilul de existenta acestei obligativitati?cine mai crede ca tanti maria ,care vinde trei buruieni in piata la taraba si ingheata zi de zi,ca va putea sa plateasca atata banet?de ce au asteptat atat timp casele?sa jecmaneasca contribuabilul acum pe timp de criza?nu mi se pare prea corect fata de nici un contribuabil sa li se aplice penalitati si sa le dea amenzi,doar pentru ca exista aceasta lege pe care doar domniile lor aveau habar!!traim in romania si asta e de ajuns!
1. In calitate de contribuabil cam aveti dreptate dar numai pe jumatate. Legea nu obliga Casa de Pensii si Casa de Asigurari de Sanatate sa notifice pe toti contribuabilii si sa-i puna la curent cu prevederile legale.
2. Va dati seama ca nici nu ar avea cum sa faca. Sa scrie la toti contribuabilii?
3. Daca "tanti Maria" nu prea stie carte nu va intelege nici ce va fi scris intr-o asemenea scrisoare.