avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 125 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pfa asigurari sociale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pfa asigurari sociale

am si eu un pfa de un an de zile ,profesii liberale ,in sistem real ,inregistrat la registrul comertului,administratia financiara ,la care platesc impozit de 16% la venitul declarat realizat . Nelamurirea mea este in legatura cu asigurarile sociale ,pensii ,sanatate .La ce anume sunt obligat sa platesc impozit ,si la care este optional .Mentionez ca pana acum nu am platit nici la pensii ,nici la sanatate .Care sunt sanctunile pentru ca nu am platit de un an de zile la sistemul de pensii si sanatate ? Va multumesc pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: george16 , utilizator 11:17, 3 Decembrie 2009
In afara de impozitul pe venit, celelalte contributii sunt optionale in cazul PFA.
Puteti merge oricand la Casa de Pensii , la Sanatate pentru a incheia contracte de asigurare.
Dupa informatiile si experientele mele (in legatura cu Cardul European de Asigurare) PFA-ul trebuie sa plateasca si contributia la Asigurarile Sociale de Sanatate incepand cu data de 1 ianuarie 2007, pe baza Legii numarul 95 din 14 aprilie 2006, actualizata la data de 27 octombrie 2007.
Va multumesc pt raspuns. Daca fac contract de asigurare acum ,trebuie sa platesc si din urma ,cand nu am platit?
Trebuie sa va duceti cu deciziile de impunere incepand cu cea pentru anul 2008 (sau, dupa cum am inteles, ati inceput in anul 2008) la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (sau Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, depinde de sediul Dvs. profesional). Ei vor calcula suma si foarte probabil si niste penalitati.

Contributia se calculeaza aplicand procentul de 5,5% la suma pentru care trebuie sa platiti impozitul de venit de 16%.
deci,la sanatate este obligatoriu,dar la pensii nu? ca nu mai inteleg nimic

Alte discuții în legătură

Plata la cas de catre un pfa biancamarianca biancamarianca Sunt PFA- profesii liberale nu am contract de munca si vreau sa stiu cum se plateste CAS-ul(31,3%)la nivelul veniturilor brute realizate, la venitul net sau se ... (vezi toată discuția)
Angajat si pfi drov drov Buna ziua, Datele problemei sunt urmatoarele:- sunt angajat la o firma - vreau sa-mi deschid pfi sau ... (vezi toată discuția)
Pfa care are si carte de munca la un srl - plateste cas de 2 ori? Delia Elena  NEDA Delia Elena NEDA Am aflat cu stupoare de 2 saptamani ca trebuia, in calitate de PFA, sa platesc CASS de la momentul inregistrarii ca PFA (deci acum platesc retroactiv, pe ... (vezi toată discuția)