O persoana are un PFA deschis si isi plateste ea la cartile de munca dar ca calcul la somaj cum face ea sa plateasca,a inteles impozitul trimestrial ,asigurarile trimestriale ,sanatatea trimestriala dar somajul cum tr sa il plateasca.Va multumesc
Potrivit art. 6 ind. 1, alin. (1) din Legea nr. 19/2000, ca PFA aveati (aveti) obligatia legala sa va asigurati in baza declaratiei de asigurare (deci nu confundati cu contractul de asigurare sociala).
De necunoasterea legilor nu va puteti prevala, cel putin nu in Romania. Casele teritoriale de pensii nu au obligatia sa va aduca la cunostinta prevederile legale, indiferent daca este criza sau nu.
Somatia este primul act de executare silita si imi permit sa va sugerez sa o tratati cu toata seriozitatea. In instanta nu va puteti apara spunand "n-am cunoscut prevederile legale".
ART. 6^1 - Legea nr. 19/2000
(1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.
(2) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III.
leila memet:
1. Ceea ce ati primit dvs. este o somatie de plata nu o scrisoare de popularizare a unor legi.
2. Astfel de somatii nu se fac chiar pentru toti asiguratii.
De ce va bagati voi peste intrebarea omului ? :) Initiatorul topicului dorea sa stie cum se poate plati somajul.
Pentru PFA somajul este optional, deci nu trebuie platit. Daca totusi vrei sa-l platiti, acesta se plateste lunar.
grandanat:
In numele meu si al colegei mele va multumesc ca ati rezolvat problema si ca l-ati lamurit pe user. Credeam ca este vorba de altceva.
Scuze ca am intervenit si noi, fara sa ne dam seama despre ce este vorba! ;)