avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am nevoie de indrumare !
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am nevoie de indrumare !

Intrebarile mele sunt oarecum simple.
Bunicii mei au o garsoniera si au trecut-o pe numele mamei mele cu o clauza,sa poata beneficia de ea doar dupa moartea lor.
De ceva timp s-au gandit ca ar fii bine sa ma treaca si pe mine, bineinteles tot cu o clauza.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- de ce acte am avea nevoie pentru a putea face asta
- ce pasi ar trebui facuti
- cam cat ne-ar ajunge ca suma de bani
Locuiesc in Bucuresti, iar garsoniera este in zona Dristorului.
Mulumesc si astept un raspuns cat mai exact si lamuritor.
Cel mai recent răspuns: Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic 17:30, 6 Noiembrie 2010
Era bine dacă știam ce formă a îmbrăcat actul ăsta. Oricum dacă mama este acum proprietară trebuie chemată și ea la act pentru a se putea întoarce garsoniera în patrimoniul bunicilor și apoi să vă dea și dumneavoastră o cotă parte din ea. Dacă e întreținere, oricum mama nu va putea să vândă fără acordul bunicilor ei păstrându-și prin act dreptul de uzufruct (folosința).
Confidential_1 a scris:

Bunicii mei au o garsoniera si au trecut-o pe numele mamei mele cu o clauza,sa poata beneficia de ea doar dupa moartea lor.

Expresia asta din popor (sau de tip radio-şanţ, cum imi placea mie sa numesc zvonurile lansate pe marginea drumului unde se adunau babele in zi de sarbatoare) inseamna a instraina / a transmite dreptul de proprietate (sau, cel mai probabil, nuda proprietate, in speta) lui Cutarescu in calitate de dobanditor. (calitatea asta poarta si ea un nume in functie de act: cumparator, donatar, etc.)

De vreme ce mama este proprietar (sau nud proprietar) pentru ca ei i s-a instrainat/transmis dreptul, atunci bunicii ce ar mai putea sa vanda? Pielea ursului din padure! (ce-au avut au dat deja)

Mama este cea care are acum ceva de vanzare. (cu eventualul accept al bunicilor, in functie de continutul clauzei despre care vorbiti... o fi obligatie de intretinere!? o fi rezerva dr. de uzufruct!?...).

De vointa mamei depinde daca veti primi sau nu ceva.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Noiembrie 2010
romascanu, moderator
Eu cred ca e vorba de testament totusi , fiind cu cauza de moarte , si considerand ca bunicii isi rezerva dreptul de a-l include si pe nepot in testament.

Parerea mea , atata stiu , atata scriu:)
Posibil. Acuma na... depinde și ce înțelege el când zice că bunicii AU TRECUT-O pe numele mamei. Că nu prea se înțelege din formulare care e treaba cu actul acela.
Dacă e testament mergeți cu bunicii la notar, revocați testamentul (e vorba de o declarație) și faceți altul în care să testeze și pentru dumneavoastră.
Cu siguranta si bunicii au un exemplar din actul pe care l-au intocmit cu privire la garsoniera! Vedeti ce scrie in el, si in functie de asta stiti ce aveti de facut!

Alte discuții în legătură

Nudul proprietar vrea să vândă apartamentul. poate anula dreptul uzufructuarului și apoi să vândă apartamentul fără știrea acestuia? andrea0810 andrea0810 Buna. Mama se afla in situatia urmatoare: Bunica a cumparat un apartament in 2002 si in CF apare la sarcina ca nuda proprietate si mama apare la sarcina ca ... (vezi toată discuția)
Mostenire monica_elena monica_elena Bunica mea a avut trei copii. O sora mai mare, care a murit acum un an, mama si un frate, care traiesc. Bunica este unic proprietar, bunicul meu este mort ... (vezi toată discuția)
Uzufructul viager andu1982 andu1982 buna ziua am o nelamurire in ceea ce priviste dreptul de uzufruct si dreptul de proprietate am achizitionat un apartament si am instituit un drept de ... (vezi toată discuția)