avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul prenatal si concediul postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul prenatal si concediul postnatal

Care este nr. de zile de concediu prenatal si postnatal? Care sunt conditiile de acordare a acestor concedii? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Oana Mitran-costache , Avocat 18:04, 7 Noiembrie 2010
1. Concediul de maternitate se acorda femeilor care au cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de sarcina/lauzie.

2. Conform OUG 158/2005, salariata gravida sau care tocmai a nascut are dreptul la concediu de maternitate (sau concediu maternal). Concediul de maternitate cuprinde 126 zile calendaristice si se imparte in:
- concediu de sarcina, numit si concediu prenatal (inaintea nasterii)
- concediu de lauzie, numit si concediu postnatal (dupa nastere)
Cele 126 zile de concediu de maternitate si le distribuie fiecare femeie dupa preferinte, singura restrictie fiind ca minim 42 din cele 126 sa constituie concediu postnatal (dupa nastere).
Concediul de maternitate se poate intinde pe o perioada de 126 de zile calendaristice, si poate fi acordat inainte si dupa nastere, indiferent daca copilul se naste viu sau nu (art. 24 alin. (4) din O.U.G. nr. 158/2005).
a) Concediul de maternitate dinainte de nastere se acorda pe o perioada de 63 de zile si poarta denumirea de concediu prenatal;
b) Concediul de maternitate acordat dupa nasterea copilului, pe o perioada de 63 de zile, poarta denumirea de concediu postnatal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternal, concediu prenatal BahanRomica BahanRomica Buna! Am o nelamurire cu concediul prenatal : - care este perioada de acordare a concediului prenatal ? - cu cat se plateste din salariul net ? Va ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate Soames Soames Buna! imi puteti spune va rog la cate zile de concediu prenatal si postnatal are dreptul o viitoare mamica? (vezi toată discuția)