avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA Platitor/Neplatitor de TVA, norma de venit, etc
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA Platitor/Neplatitor de TVA, norma de venit, etc

Buna dimineata stimati colegi.
Sa incepem cu inceputul, sunt un tanar programator ce lucrez in principal cu clienti din Romania dar si din UE sau SUA ca freelancer. Am pierdut foarte multe proiecte din pricina faptului ca nu am putut sa le ofer factura.

Asadar doresc sa devin PFA pentru activitati legate de IT (software/hardware) cat si prelucrarea datelor personale (pe viitor poate voi oferi hosting si altor persoane decat clientilor mei pe partea de programare).

Acum, nelamurirea ar fi, ce este mai bine sa aleg, platitor de TVA sa Neplatitor? si ce implica fiecare (ma refer la hartii pe care trebuie sa le completez lunar, taxe, impozite, etc). Am citit cateva topice de pe acest site cat si de pe altele dar tot nu m-am lamurit complet despre ce este vorba si ce costuri implica initial.
Am citit ceva despre o taxa de 150 ron la infiintare, doar atat trebuie sau sunt si alte costuri? Ce este cu norma de venit si cum se taxeaza? daca eu pun norma de venit 10 RON si intr-o luna castig 10000 cum se taxeaza?

Am vazut ca sunt foarte multe persoane care cunosc foarte bine legislatia din Romania si m-ar putea ajuta atat pe mine cat si pe alti utilizatori care sunt bagati in ceata de birocratia tipic Romaneasca.

Multumesc anticipat,
Ionut
Ultima modificare: Marți, 9 Noiembrie 2010
IonutStoica, utilizator
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 09:28, 3 Decembrie 2010
jester va oferit sfaturi foarte utile si competente, dar daca dvs. nu aveti minimum de cunostinte de economie si contabilitate este foarte greu sa va decideti numai din cele citeva lucruri aflate pe forum.
Urmati sfatul lui eu.ro.lex si consultati un spacialist sau mergeti cu ochii inchisi pe mina noastra, dar cu banii dvs.
Daca desfasurati activitati pt. romania nu va declarati platitor de TVA. Nu cistigati nimic si va alegeti si cu dureri de cap in plus. Ba, mai mult, va trebui sa va angajati contabil.
Mergeti pe sistemul real de calcul a venitului. Este o mica contabilitate in partida simpla pe care puteti sa o tineti dvs. Cheltuielile deductibile nu sunt o necunoscuta si sunt enumerate in codul fiscal si cu putina imaginatie si fler le veti identifica pe toate sau apelati la un contabil. Vad ca va cramponati de benzina, care este o cheltuiala greu de justificat prin prisma obiectului dvs. de activitate.
Va doresc succes!
Ultima modificare: Marți, 9 Noiembrie 2010
ContSters160319, utilizator
De obicei in Bucuresti norma este cam 17500 RON si pentru asta vei plati 16% impozit. Daca tu crezi ca vei face mai mult de 17500 RON pe an atunci merita sa te bagi la norma de venit.
Cum se calculeaza daca am depasit norma de 35000 euro sau 119000.
Daca de exemplu eu tai doar facturi pentru o firma din UE si de obicei la tai in euro. Daca inmultesc 35000 cu cursul actual de 4.2 obtin o suma mult mai mare decat 119000 RON.
Gresesc undeva?
carcotelul a scris:

Cum se calculeaza daca am depasit norma de 35000 euro sau 119000.
Daca de exemplu eu tai doar facturi pentru o firma din UE si de obicei la tai in euro. Daca inmultesc 35000 cu cursul actual de 4.2 obtin o suma mult mai mare decat 119000 RON.
Gresesc undeva?



Cursul pt evaluarea in lei a limitei de 35000 euro este cursul de la data aderarii Ro la UE.
Ultima modificare: Vineri, 3 Decembrie 2010
t.simona, utilizator
pragul este de 119.000 lei.
cursul de 35.000 euro este calculat la data aderarii romaniei in UE.
la situatia actuala pragul este undeva la 27.500 euro anual.
daca-ti incepi activitatea in luna aprilie, de exemplu, pragul se calculeaza proportional cu lunile din an ramase si este de aprox. 20.500 euro (la curs actual)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plafon actual de scutire de la plata tva canto canto buna seara- va rog sa imi spuneti daca s-a marit plafonul actual de scutire de la plata tva, adica mai este tot 35.000 euro (la cursul aderarii in UE ) sau se ... (vezi toată discuția)
Pfa nou infiintata antispam antispam Buna ziua. Mi-am infiintat de curand o PFA cu norma de venit. Am fost la registrul comertului si la finante. Dupa ce primesc decizia de impunere de la ANAF, ... (vezi toată discuția)
Cifra de afaceri pfa clyde2010 clyde2010 Stiu ca pana la 1 iulie,cifra maxima de afaceri pentru care UN pfa nu trebuia sa se declade platitoare de TVA era 35.000 E,in roni insemnand 35.000 x ? ron/E = ... (vezi toată discuția)