avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... curs de puericultura
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

curs de puericultura

Buna ziua, am un tatic care a facut cursul de puericultura si vrea sa compenseze cele 10 zile ale cursului cu cele 5 zile pt nasterea copilului, intrebarea mea este daca trebuie sa faca o cerere si daca da, cum trebuie sa sune aceasta.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ank27 , utilizator 17:38, 9 Noiembrie 2010
la ce fel de cerere va referiti? cererea pe care o face tatal la firma pentru acordarea zilelor?
Art. 61. — (1) Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
c) nasterea unui copil — 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;
Cererea este una obisnuita - subsemnatul.......angajat al sc. ..........in functia de..........va rog sa-mi aprobati efectuarea zilelor libere platite pt evenimente deosebite (nasterea copilului) in perioada ..........-...............
conform CCM (eventual art. din contract.
Atasez prezentei cereri copii dupa certificatul de nastere si actul (certificat, diploma) care face dovada absolvirii cursului de puericultura e
Tatal copilului nou-nascut are dreptul la concediu paternal conform Legii 210 din 31 decembrie 1999 .
Concediul paternal se acordã “în scopul de a asigura participarea efectivã a tatãlui la îngrijirea noului nãscut” si constã într-o perioadã de timp de 5 zile lucrãtoare. În cazul în care titularul acestui drept este asigurat în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de stat, aceste 5 zile îi vor fi plãtite 100%.

Concediul paternal se acordã, la cerere, tatãlui, în primele 8 sãptãmâni de la nasterea copilului, dovada fiind certificatul de nastere al copilului, din care rezultã calitatea de tatã natural. Titularul dreptului la concediu paternal este tatãl copilului nou-nãscut, care participã efectiv la îngrijirea acestuia, indiferent dacã copilul este nãscut din cãsãtorie sau din afara cãsãtoriei.

Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adreseazã în scris conducerii unitãtii în care tatãl îsi desfãsoarã activitatea, în primele 8 sãptãmâni de la nasterea copilului.

Indemnizatia pentru concediul paternal plãtit, egalã cu salariul aferent zilelor lucrãtoare respective se calculeazã pe baza salariului brut realizat, incluzând sporurile si adaosurile la salariul de bazã.

cererea exact ce spunea colega mai sus, nu cred ca este ceva standardizat.
Ultima modificare: Marți, 9 Noiembrie 2010
ContSters145137, utilizator
da
Este obligatorie aceasta cerere din partea angajatului pentru acordarea celor 5 zile de eveniment deosebit? Eu nu am solicitat niciodata asa ceva, atata timp cat este stipulat in contractul colectiv la nivel de societate, respectiv CCMUN m-am conformat automat acestei dispozitii...
Ultima modificare: Marți, 9 Noiembrie 2010
Ank27, utilizator

Alte discuții în legătură

De cate zile libere platite pot beneficia ca tata la nasterea copilului? krysss krysss Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti de cate zile libere platite pot beneficia la nasterea copilului si daca am facut o data de cursul de puericultura acum 8 ani ... (vezi toată discuția)
Zile libere tata la nasterea copilului friday_325 friday_325 Buna ziua, ma intereseaza daca in calitate de angajator sunt obligat sa acord 5 zile de concediu tatalui, la nasterea unui copil, daca nu exista contract ... (vezi toată discuția)
Concediu nastere copil pentru tata MihaelaMar MihaelaMar Buna ziua, Am si eu o intrebare referitor la concediul de care beneficiaza tatii la nasterea copilului, in urma participarii la cursurile de puericultura si a ... (vezi toată discuția)