avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Problema dupa constatare amiabila ?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Problema dupa constatare amiabila ?

Buna ziua,

Am fost implicat intr-un accident stupid. Venind pe un drum cu prioritate si intrand intr-o intersectie semaforizata am fost acrosat de un alt autovehicul care venea din stanga mea. Detalii: la cca 200-300 m de intersectie, semaforul era pe rosu, eu eram in franare, cutia de viteze pe liber; la cativa metri, semaforul se transforma in galben intermitent, asa ca bagand intr-a doua continui si intru in intersectie find acrosat din partea stanga.
Soferul celuilalt vehicul, gesticula etc...Am sunat la politie, nedorind sa intru cu respectivul la taclale. Din public, a iesit un cetatean care mi-a spus pe un ton amical: "eu tocmai vroiam sa trec pe trecerea de pietoni pe culoarea verde pentru pietoni, cand aceasta s-a stins; masina care v-a ciocnit trecuse pe verde si a fost prinsa de semafor in intersectie; vinovati nu sunteti nici unul, insa eu va trebui sa declar acest lucru ca martor".
A sosit politia, am suflat in fiole am dat declaratii, a ascultat si martorul, dupa care agentul mi-a spus: "imi pare rau, se pare ca sunteti vinovat". Stupefiat am inceput sa insir foarte multe, sa verifice cand s-a stins semaforul, sa caute o camera pe blocuri, nu e corect, etc...si agentul mi-a spus, ca dintre cele doua relatari ale soferilor va fi aleasa cea cu martorul, care sustine ca masina care m-a lovit trecuse pe verde, adica ME GUILTY. Sugestia lui a fost ca sa fac o constatare amiabila, si sa ma declar vinovat pentru a nu imi da amenda si a-mi ridica permisul. Desigur ca venind aceste spuse din partea agentului, am cedat si asa am si facut.
La o saptamana am fost la asigurator, am dat polita mea ca accept de plata pentru celalat vehicul, care fiind o dacie, a trecut in dauna totala, probabil costul reparatiilor intrecea valoarea masinii ( un papuc din 95).
Acum, persoana respectiva are pretentia ca eu sa-i achit o parte din rovinieta, pentru ca nu a apucat sa o foloseasca. A cumparat-o pe un an, ca utilitara, si a mers cu ea doar 3 luni. Vrea sa-i dau banii pentru restul de 9 luni.
Dupa ce ca ghinionul a facut ca el sa ia banii pe masina din polita mea, eu sa mi-o carpesc pe banii mei, acum sa mai scot si alti bani din buzunar?

Spune ca vrea sa ma cheme in instanta si alte lucruri. As dori ceva sfaturi, sugestii sau orice m-ar putea lumina in aceasta privinta.

Va multumesc,
Art. 53.din Regulamentul pentru apkicarea Codului rutier prevede:
(2) Semnalul de culoare galbenă intermitent permite trecerea, conducătorul de vehicul fiind obligat să circule cu viteză redusă, să respecte semnificaţia semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie aplicabile în acel loc.

Se pun doua probleme:
1) Care era semnalizarea rutiera in respectiva intersectie (indicatoare rutiere)?
2) Cu cat timp inainte de producerea accidentului s-a produs schimbarea modului de functionare a semaforului?
Intersectia este semaforizata. Pe drumul cu prioritate de pe care veneam eu e doar intermitentul semaforului, pe drumul pe care venea celalat vehicul era "cedeaza trecerea". Ora la care s-a intamplat era 22:30, ora la care semafoarele trec pe intermitent. Eu am trecut cert pe intermitent, e posibil si el sa fi trecut pe verde; semafoarele sa nu fi fost sincronizate unul cu celalat ?

Nu stiu cum sa ies din acest impas.

Multumesc pentru sustinere si ajutor
Judecand dupa Codul rutier amandoi conducatori auto au dreptate. In acest caz se poate asa ceva. Dvs. intalnind culoarea galben intermitent al semaforului electric puteati intra in intersectie cu viteza redusa intrucat erati pe drum cu prioritate semnalizat prin indicatoare rutiere. Celalalt conducator avea voie sa intre in intersectie intrucat avea culoarea verde la semafor. Chiar daca celelalt conducator auto nu a patruns in intersectie pe culoarea verde a semaforului intrucat se trecuse deja pe culoarea galben intermitent acesta avea dreptul sa-si continue deplasarea pentru ca nu putea opri fara sa intre in intersectie. Codul rutier permite acest lucru.
Orice accident de circulatie trebuie sa aibe cel putin un vinovat. In acest caz este Primaria care prin sistemul de semafoare a favorizat producerea accidentului.
Semafoarele montate in intersectie trec pe culoarea galben intermitent la o ora prestabilita, fara sa faca o corelare intre drumul cu prioritate stabilit de culoarea verde a semaforului inainte de schimbarea regimului de functionare a semaforului si cel stabilit de indicatoarele rutiere valabil dupa trecerea semaforului pe culoarea galben intermitent. Corect este ca schimbarea regimului de functionare a semaforului sa se produca in momentul in care drumul cu prioritate indicat de culoarea verde a semaforului sa coincida cu drumul cu prioritate indicat de indicatoarele rutiere.
Contestati in instanta procesul verbal, chemand in judecata atat Politia cat si Primaria.
Succes!!!
Va multumesc, nu stiu daca voi putea face acest lucru..:)
M-am resemnat la gandul acestui accident, si in mod normal ar fi trebuit sa nu apara probleme suplimentare.
Cealalta persoana are motiv sa imi ceara acum despagubire banii pe rovinieta, pentru faptul ca a platit-o si nu o mai poate folosi? Prin dauna totala, el nu mai poate folosi deloc vehiculul, deci ar putea sa ceara si taxa de ITP sau inmatriculare sau cine mai stie ce.
Sub acest aspect daca imi mai puteti da un sfat mi-ati mai lua o piatra de pe inima, recunostinta mea o aveti pentru simplul fapt ca v-ati facut timp si mi-ati raspuns.

Multumesc
Credeti ca e normal sa ceara acum alte "despagubiri" ? Are castig de cauza in astfel de situatii ?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Verde intermitent vs. verde BogdanP BogdanP Multi se refera la verdele intermitent ca fiind mai \"slab\" decat verdele. Cu alte cuvinte verdele \"plin\" il bate pe cel intermitent. Si apare o dilema aici ... (vezi toată discuția)
Galben intermintent ! rutiera -Christian- -Christian- Buna ziua, ar putea sa ma lamureasca si pe mine cineva cu o problema ? In caz ca avem culoarea rosie la semafor, pentru inainte si stanga, iar pentru dreapta ... (vezi toată discuția)
Se poate traversa o intersectie pe culoarea galben a semaforului? Corneliuz Corneliuz In vechile coduri rutiere se spunea ca daca esti surprins de culoarea galben,dupa verde, si nu poti opri in timp util (siguranta) poti traversa intersectia. In ... (vezi toată discuția)