avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Se poate traversa o intersectie pe culoarea galben a ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Se poate traversa o intersectie pe culoarea galben a semaforului?

In vechile coduri rutiere se spunea ca daca esti surprins de culoarea galben,dupa verde, si nu poti opri in timp util (siguranta) poti traversa intersectia. In noul cod se spune:"(3) Semnalele luminoase pentru dirijarea circulatiei in intersectii au urmatoarele semnificatii:
a) semnalul de culoare verde permite trecerea;
b) semnalul de culoare rosie interzice trecerea;
c) semnalul de culoare galbena impreuna cu cel de culoare rosie interzic trecerea.
La lit c sa intelegem ca daca cele doua sunt aprinse simultan sau pot fi si separat. Pe galben il cupleaza cu rosu desi pe semafor lucreaza independent.
Intrebare:Se poate traversa o intersectie pe culoarea galben a semaforului,daca esti surprins la intrarea in intersectie?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:40, 10 Martie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Semnificatia de la lit.c) se refera la faptul ca dupa galben urmeaza rosu si trebuie sa opresti atat la galben cat si la rosu.

Nu exista semafoare in care galben si rosu sa fie simultan, dupa rosu nu urmeaza galben niciodata ci direct verde.

Singurul loc cu semafoare unde dupa rosu urmeaza galben si apoi verde este pe pistele de curse.
Te indrepti spre intersectie,semaforul este verde,cam la 5 m inainte de intersectie observi ca s-a schimbat culoarea cu galben.CE FACI? Varianta A. Daca franezi te vei opri in mijlocul intersectiei. Varianta B Treci mai departe prin intersectie.
DACA ai posibilitatea sa observi semaforul pietonilor pe directia ta de mers poti fi avertizat de expirarea timpului pentru verde deoarece "verdele"pietonilor "clipeste",dar daca nu ai aceasta posibilitate?
Varianta C : Iti impui prin exercitiu zilnic o anumita conduita in stilul de a sofa astfel incit la apropierea de o intersectie semaforizata sa nu ai o viteza foarte mare, pentru a opri din timp la schimbarea culorii din verde in galben. Mai nou semafoarele sunt cu afisarea timpului pentru culoarea verde, sau au programate ca ultimele 5 secunde de pe culoarea verde sa fie dublate de culoare galbena, pentru a avertiza soferii.

Art.56. - La apropierea de o intersectie conducatorul de vehicul trebuie sa circule cu o viteza care sa îi permita oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participantilor la trafic care au acest drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semafor in trei culori la trecerea de pietoni? Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Exista asa ceva in legislatia rutiera si anume trecere de pietoni semaforizata cu semafoare obisnuite cu trei culori? Astfel incat cand se pune rosu ... (vezi toată discuția)
Angajare trecere pietoni verde intermitent xRaven xRaven Buna ziua ! M-ar interesa daca este legal ca un pieton sa inceapa trecerea pe o trecere de pietoni semaforizata atunci cand culoarea semaforului e verde ... (vezi toată discuția)
Abuz in functie duta_ionut duta_ionut X-(AZI AM FOST SANCTIONAT INTR-O INTERSECTIE IN CARE PENTRU STRADA DIN CARE IESEAM NU AVEAM SEMAFOR AM FOST SANCTIONAT CU AMENDA DE 70 LEI PENTRU TRECEREA PE ... (vezi toată discuția)