avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Vechimea in carnetul de munca (ce anume se considera?)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Vechimea in carnetul de munca (ce anume se considera?)

Daca am 12 ani in grupa a II-a de munca si 7 ani in grupa intai de munca,se calculeaza impreuna cele doua vechimi,adica 2 ani si 6 luni pentru cei 12 ani in gr.a II-a +3 ani si 7 luni ptr. grupa I de munca,adica 6 ani si o luna la vechimea mea,dupa e am platit 30 ani asigurarile?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:25, 10 Noiembrie 2010
Cei 2 ani si 6 luni pentru grupa II-a si cei 3 ani si 7 luni pentru grupa I- a de munca se refera la reducerea varstei standard de pensionare(pentru perioadele lucrate in aceste grupe) si nu se cumuleaza.Daca vorbim de sporul de grupa,potrivit actualei legi ar fi de 6 ani si 6 luni(6 luni la an la grupa I-a si 3 luni la an la grupa II-a).Dar potrivit noii legi grupa I-a de munca se asimileaza conditiilor deosebite.Atunci cei 19 ani de conditii deosebite va vor aduce un spor de 4 ani si 9 luni(3 luni la an).Iar reducerea varstei va fi de 4 ani.O seara buna.
Pentru 12 ani lucrati in grupa II de munca, stagiul aferent este de 3 ani. Pentru 7 ani lucrati in grupa I de munca, stagiul aferent este de 3 ani si 6 luni. Celor 30 de ani lucrati li se adauga 3 ani si 3 ani si 6 luni, respectiv 6 ani si 6 luni.


Carp Mircea a scris:
Dar potrivit noii legi grupa I-a de munca se asimileaza conditiilor deosebite. Atunci cei 19 ani de conditii deosebite va vor aduce un spor de 4 ani si 9 luni(3 luni la an).

Va rog sa argumentati interpretarea in acest mod a art. 158, alin. (1) din proiectul legii unitare. Acest forum nu este unul oarecare, pe care se poate scrie orice.
Potrivit acestei prevederi, perioadele lucrate in grupe de munca reprezinta stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare. La asta se refera norma, nu la sporul de grupa.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Noiembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cu toata stima Doamna Pintea,nu-mi pot permite sa polemizez cu specilistii.In al doilea rand,eu sunt in posesia proiectului de pe site-ul Ministerului Muncii,unde nu exista art.158(1).In al treilea rand,eu nu o sa mai postez nici o interpretare pe legea noua,pana nu o sa apara in M.OF. si o sa incerc sa reduc numarul acestora.Eu stapanesc mai bine latura practica,de aplicatii(calcule)si mai putin interpretarea legilor,unde mai am inca de invatat.Multumesc mult pentru intelegere si va doresc o zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare danciudanielaadina danciudanielaadina Am si eu o intrebare.Sotul meu este nascut in 08.11.1961,este angajat din 15.09.1978 iar din 20.04.1987 pina in 01.04.2001 a lucrat in gr.II de munca si din ... (vezi toată discuția)
Stagiu minim de cotizare! bună seara, am lucrat efectiv 12 ani și 6 luni, din care 3ani ... Tatiana1313 Tatiana1313 Bună seara, Am lucrat efectiv 12 ani și 6 luni, din care 3ani și 4 luni în grupa 1 de munca, iar restul în condiții grele de muncă și condiții ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta Anghel _1954 Anghel _1954 Buna ziua, Ma numesc Anghel Ion am 56 de ani si 38 de ani de munca dintre care 14 ani de grupa 1. As dori sa stiu cand ma pot pensiona dupa legea care ... (vezi toată discuția)