Un proprietar de la etajul IV a fost nevoit sa repare hidroizolatia (mentionez ca ceilalti 3 si-au facut pe banii lor, neaducand nici un deviz si chitanta, si-au permis ,cred). Cum nu a gasit intelegere , cu toate ca terasa face parte din proprietatea comuna conform art. 44 alin (1) din HG 1588/2007, si-a facut pe banii lui, aducandu-mi devizul si chitanta de achitare la asociatie.Eu am impartit suma de 1760 lei la 5 (apartamentele din verticalitate ) = 352 lei, si am trecut-o pe lista de plata. Scandal , ca trebuia sa opresc la toata lumea! Le-am explicat ca platesc doar cei din verticalitate!! Ti-ai gasit, cand e de dat un ban , multa lume zice ca are dreptate.
Eu zic ca am procedat corect, d-voastra ce spuneti????
Va multumesc !!!
Sunt doua situatii diferite.
In cazul viloiului in oglinda mi-as repara singura acoperisul daca nu e prevazut in contract ca eu si vecinul avem o proprietate comuna, intre care s-ar afla si acoperisul, caz in care am pune mana de la mana amandoi sa-l reparam. Acum pentru mine, maine poate in acelasi mod pentru el.
In cazul blocului e vorba clar de proprietate comuna care nu e delimitata si ale carei costuri la reparatie se suporta de catre toti proprietarii din spatiul cu proprietatea comuna respectiva, conform HG 1588/2007 si a Legii 230/2007.
Tocmai pentru ca nu este delimitata clar. Si tocmai ca azi reparam in favoarea unuia, maine in favoarea mea, poimaine in favoarea altuia, toti in devalmasie, asa cum este si proprietatea comuna.
Multumesc d-nă, sincer o să mai caut răspuns la această problemă, eventual o să merg la un judecator, nu vreau sa prejudiciez pe nimeni.
O zi bună, va doresc!!! Cu respect !
Trec peste faptul ca lucrarea trebuia executata prin asociatie si incerc sa raspund doar la modalitatea de repartizare a costului lucrarii.
In legislatie se prevede ca repartizarea costului lucrarilor de intretinere si repartie a spatiilor si suprafetelor comune (terasa in acest caz) se face pe cota indiviza (conform suprafetei utile). Dar, asa cum am sustinut de multe ori, cota indiviza trebuie calculata pe fiecare scara in parte si nu pe intreaga asociatie. Asociatia poate avea mai multe blocuri ca organizare dar fara legatura intre ele in ce priveste cheltuielile de reparatii si avand in comun doar cheltuieli administrative.
Avem in asociatie o scara cu 9 etaje, alta cu 10 etaje, 2 scari cu 4 etaje, una cu 7 etaje...
Atunci cand am facut hidroizolatia la scara cu 4 etaje am repartizat costurile doar celor care au apartamentele sub acest acoperis si nu celor de la scarile vecine lipite sau nelipite de cea cu reparatia. La fel, cand am facut hidroizolatia unei scari cu 10 etaje am repartizat lucrarea numai acelora care locuiesc pe acea scara.
Dar avem o scara care are pana la etajul 4 cate 6 apartamente pe palier, Iar de la etajul 5 in sus sunt doar cate 4 apartamente pe palier.
Pe aceasta scara, cele 8 apartamente (cate 2 in plus pe fiecare palier pana la etajul 4) , au o terasa a lor, care a necesitat reparatii acum 4 ani. Atunci intreaga cheltuiala cu hidroizolatia acelei terase a fost repartizata numai celor 8 apartamente proportional cu cota suprafata utila a fiecaruia. Cei de la tronsonul cu 10 nivele nu au fost pusi la plata.
Iar anul acesta am realizat hidroizolatia la tronsonul cu 10 nivele. Acum am repartizat numai o parte din valoarea lucrarii pe toate apartamentele, inclusiv pe cele 8 apartamente pentru ca beneficiaza si acestea de casa scarii si casa liftului si-au fost si terasele acestora reparate aflandu-se la etajul 10.
Cea mai mare parte a lucrarii am repartizat-o numai apartamentelor aflate pe tronsonul de 10 etaje.
Adica, daca e sa traducem, am calculat cote indivize chiar separat pentru aceeasi scara, avand un tronson de cate 4 apartamente pana la etajul 10 si alt tronson a cate 2 apartamente pana la etajul 4.
Daca luati acest exemplu, repartizati costurile lucrarii pe toate apartamentele de sub terasa reparata acum, proportional cu suprafata utila a fiecauia.
,, Daca luati acest exemplu, repartizati costurile lucrarii pe toate apartamentele de sub terasa reparata acum, proportional cu suprafata utila a fiecauia.''
D-le Adrian, asta spun si eu, apartamentele de sub terasa reparata acum, conform CPI (SU).Stiu ca trebuia prin asociatie, dar atunci cand am preluat eu asociatia celelalte 3 apart. de pe scara respectiva erau facute(nu prin asociatie, am intrebat fostul administrator) . Daca asa ia dus capul pe acei proprietari, sa faca pe spuza lor. Am aflat ca unul de la etajul 4 lucreaza chiar in domeniu. Administratorul chiar nu poate sa stea de paza la trapa de iesire pe toate scarile.
O zi buna ! Cu respect !