avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1809 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Responsabilizarea conducatorilor auto
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Responsabilizarea conducatorilor auto

Citind mesaje din sectiunea destinata codului rutier am ajuns la concluzia ca in Romania sunt multi conducatori auto care nu au simtul raspunderii la volan. Rasfoind printre subiecte, pagini si mesaje am vazut prea putine persoane sa spuna "da, am gresit" sau "da, am facut o mare prostie", majoritatea incercand sa scape de raspundere prin orice mijloc posibil. Aici fac referire la contraventii si infractiuni precum conducerea cu viteza excesiv de mare, conducerea sub influenta alcoolului sau stupefiantelor, conducerea fara a poseda permis de conducere si alte asemenea infractiuni si contraventii care aduc sau pot aduce atingere sigurantei celorlalti participanti la trafic, inclusiv sigurantei pietonilor.

In momentul in care plecam de acasa, indiferent ca circulam cu masina, cu bicicleta, cu scuterul sau pe jos, toti ne dorim sa ajungem inapoi intregi si sa nu avem parte de evenimente neplacute. Accidentele rutiere nu pot fi stopate, dar numarul si gravitatea consecintelor acestora ar putea fi drastic reduse daca am fi mai responsabili si am fi constienti de faptul ca anumite legi si reguli nu sunt introduse pentru a ne sanctiona, ci pentru a ne proteja.

Din punctul meu de vedere conducerea unui autovehicol cu mai mult de 50 km/h peste limita legala ar trebui considerata infractiune si pedepsita cu amenda penala de cel putin 5000 - 10.000 RON. In momentul in care o persoana are o viteza de peste 100 km/h in localitate nu isi pune doar viata lui in pericol ci pune in pericol viata tuturor celorlalte persoane din jurul lui ( mai ales a pietonilor ). In momentul in care se vor aplica sanctiuni foarte aspre se va diminua considerabil numarul persoanelor care vor incalca legea.

La fel nu mi se pare normal ca o persoana care se urca la volan in stare de ebrietate sa primeasca o condamnare cu suspendare. Poate ca de data aceasta a avut noroc si nu a accidentat pe nimeni, insa se poate ca a doua oara sa omoare pe cineva.

Totodata mi se pare un lucru grav sa conduci un autoturism fara a poseda permis de conducere, indiferent ca nu ai dobandit niciodata permis de conducere sau ca ti-a fost suspendat/anulat. In momentul in care nu ai dobandit niciodata permis de conducere se prezuma ca nu stii sa conduci, iar in momentul in care ai permisul suspendat/anulat se prezuma ca ai comis o fapta grava, care a adus sau ar fi putut aduce atingere sigurantei celorlalti participanti la trafic ( exceptand cazul in care permisul e suspendat in urma acumularii a 15 puncte de penalizare). Totodata, conducerea unui autovehicul de catre cineva a carui permis este suspendat/anulat reprezinta un gest de iresponsabilitate care, dupa parerea mea, este incompatibil cu calitatea de sofer.

Probabilitatea de asprire a sanctiunilor este mica, asadar singurul lucru pe care il pot face este acela de a va indemna sa fiti prudenti si responsabili atunci cand conduceti:
"Mai bine pierzi un minut din viata, decat sa pierzi viata intru-n minut..."
Mai bine iei un taxi decat sa te urci baut la volan.
Centura de siguranta va poate salva viata.

.Va prezint si cateva filmulete care prezinta intamplari tragice, dar reale:
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]

Astept parerile dumneavoastra, nu in calitate de profesionisti in drept, ci in calitate de oameni care circulam pe aceleasi drumuri pline de gropi si de soferi iresponsabili.
Ultima modificare: Joi, 11 Noiembrie 2010
Gaby811, utilizator
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 18:52, 18 Noiembrie 2010
Buna ziua,

Citind explicatia economica am inteles ca noi invatam din normele de conduita la volan ca este acceptabil un risc de 0.1% de accident cu victime. Acest lucru denota faptul ca riscul considerat acceptabil este strans legal de normele de conduita la volan. Judecand dupa aceasta logica, in cazul unor norme de conduita pedepsite bland riscul considerat acceptabil va creste, insa in cazul unor norme pedepsite aspru atunci riscul acceptabil va fi mai mic.

Totodata teoria economistului Petlzman are sens insa eu nu o pot considera o prezumtie absoluta si valabila in toate zonele de pe glob.
De exemplu daca maine in Romania s-ar abroga toate reglementarile legale referitoare la condusul unui vehicul sunt sigur ca numarul accidentelor va creste considerabil.
La fel, daca prin absurb s-ar adopta o lege care sa interzica condusul oricarui vehicul in timpul zilei atunci numarul accidentelor ar scadea deoarece pe timpul noptii nu vor exista atat de multi pietoni pe strazi.
Am dat aceste exemple pentru a incerca sa demonstrez ca reglementarile legale au o influenta asupra numarului de accidente si victime.

Totodata as mai face o anumita precizare: infrastructura este un alt factor important care poate duce la cresterea sau la scaderea accidentelor. Daca am avea o retea dezvoltata de autostrazi si camere de monitorizare trafic la fiecare kilometru de autostrada, atunci lumea nu ar mai fi asa grabita.
De exemplu de la Suceava la Bucuresti sunt ~450 km pe care ii faci in ~7 ore de condus normal ( fara viteze excesive ). Datorita faptului ca multi considera ca 7 ore este prea mult atunci incalca limitele legale de viteza pentru a ajunge in 6 ore in loc de 7. Dar daca presupunem ca am avea o autostrada pe care limita de viteza ar fi 130 km/h atunci aceste 6-7 ore ar deveni doar 3-4 ore, lucru care ar fi acceptabil pentru majoritatea conducatorilor auto, acestia nemaiincalcand limitele de viteza. Totodata mentionez ca daca s-ar instala si camere de monitorizare trafic din km in km atunci probabilitatea ca soferii sa incalce limitele de viteza vor fi aproape nule deoarece nimeni nu isi permite sa plateasca 450 de amenzi pentru un drum.

In concluzie doresc sa spun ca intr-o mai mica sau mai mare masura, exista o multime de lucruri care influentetaza accidentele rutiere, iar teoria economica ia in considerare doar cateva dintre acestea.

P.S. : Accidentul mentionat de dumneavoastra, ca orice accident, are mai multe cauze: viteza, neatentia, insa ceea ce mi-a atras atentia este faptul ca acea soferita avea permisul de conducere de mai putin de un an. Nu stiu daca aceasta a mai avut si alte accidente de cand si-a dobandit permisul insa eu cred ca se poate pune si intrebarea daca aceasta a dobandit in mod corect acel permis, pentru ca e posibil ca acea persoana care a examinat-o la proba practica sa nu isi fi facut treaba.
Ultima modificare: Duminică, 14 Noiembrie 2010
Gaby811, utilizator
Daca s-ar da o lege sa nu mai circule masinile ziua, lumea ar incalca-o ;)

Daca s-ar scoate limitele de viteza, rata accidentelor ar creste cateva luni, dupa care s-ar intoarce aproape de unde era inainte. In sens invers miscarea este documentata: cand se schimba Codul rutier, accidentele se imputineaza, urmand sa revina in 6 luni unde erau. Acum 3-4 ani (cred ca era decembrie) fiecare taximetrist te atentiona sa-ti pui centura (daca stai in fata). Dupa doua luni, totul a revenit la normal.

In legatura cu exemplul, daca nici o calugarita incepatoare nu are educatie si grija la sofat, atunci cine le poate avea? Poate situatia e de fapt ca la ruleta si mai bine ne concentram pe infrastructura si servicii medicale.

Italia in anii '90 nu interzicea alcoolul la volan. Similar, Elvetia da amenzi usturatoare dar rata accidentelor e comparabila (mortalitatea e alta poveste).

Adaugire: rata accidentelor se poate calcula in trei feluri: pe cap de locuitor, pe numar de masini inmatriculate sau pe milioane de kilometri parcursi. Ar trebui sa clarificam despre care vorbim. La prima Romania sta bine, avand mai putine masini, la a doua modalitate nu stim cate masini sunt efectiv in trafic, iar la a treia avem infrastructura pe care o avem, deci probabil statisticile sunt terifiante.
Ultima modificare: Luni, 15 Noiembrie 2010
eumarian, utilizator
Corect,dar tot educatia,informatia si cultura fiecaruia dintre participantii la traficul rutier sunt relevante in tot ce se petrece pe drumurile publice.
Orice analiza sociologica sau psihologica va scoate in evidenta aceste tare.
Totodata sunt de acord cu necesitatea unei politici preventive mai agresive a celor abilitati ca si cu necesitatea unei legislatii rutiere mai ferme,cu mai putine virgule si cu mai putine modalitati de interpretare.
r.gabi a scris:

Corect,dar tot educatia,informatia si cultura fiecaruia dintre participantii la traficul rutier sunt relevante in tot ce se petrece pe drumurile publice.


Motto: Frica pazeste bostanaria
:hm: Cate ore despre anticiparea corecta a riscurilor se fac la scoala? Reformulez: Se preda vreo materie care sa-i invete pe copii despre riscuri? Nu. Despre ce discutam oare atunci?
Riscul poate fi definit ca deviatia rezultatului unui eveniment viitor de la valoarea asteptata. Specialistul in riscuri Gavin de Becker spune ca frica adevarata este un dar, spaima este semnalul pe care mecanismului nostru de supravietuire ni-l da in prezenta pericolului.
Problema cea mare este aceea ca mecanismul nostru de supravietuire da semnale aiurea uneori pentru ca tehnologia a evoluat mult mai repede decat s-a putut adapta el. In loc sa declanseze frica la viteze de peste 100 km la ora se decanseaza alte mecanisme care produc un fel de euforie. E dovada cea mai clara a inadecvarii mecanismelor de supravietuire la conditiile traficului rutier modern.
Putem sa educam la scoala mecanismul de supravietuire ca sa declanseze frica la, sa zicem, 100 km/h? Nope. Nu se poate face asa ceva. Pentru ca sa reactionam cum trebuie cand vedem tigri au trebuit probabil sa treaca vreo cateva zeci de mii de ani si sa se retransmita iar si iar genele celor care reactionau corect si fugeau mancand pamantul (ceilalti, cei care nu reactionau corect la tigri n-au mai apucat sa-si transmita genele :weg: ).
In sustinerea celor aratate de distinsul avocat Gazdovici,unul dintre intelectualii cei mai apreciati de pe acest forum,am sa va povestesc o discutie purtata cu mare jurist,nu de mult.
Discutia se referea la reactia unei mari parti a romanilor in cazul unei actiuni specifice in loc public a politiei ,in timpul careia s-ar trage cu arme de foc.
Imi spunea distinsul meu interlocutor,care a lucrat de-a lungul timpului in mai multe servicii ,ca in cazul unei astfel de situatii in care s-ar striga" politia toata lumea la pamant,se trage",cel putin unul dintre cei aflati la pamant ar ridica capul sa vada ce se petrece,curiozitate care il poate costa viata

Alte discuții în legătură

Locul i la decese, in accidente rutiere. multi autori morali, liberi !!! ContSters122901 ContSters122901 Este revoltator ca am ajuns pe primul loc la numarul de morti, anual , pe soselele noastre, pline de gropi, de soferi teribilisti si de foarte multi ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis de conducere Neculce Neculce Situatie.Politia rutiera iti suspenda permisul de conducere pt fapta „x” pe care ai savarsito conducand un auto din cat B,esti detinator al cat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! mi s-a intocmit dosar penal pentru conducere in stare ... Madalin1981 Madalin1981 Buna ziua! mi s-a intocmit dosar penal pentru conducere in stare de ebrietate,nu am fost eu la volan ci proprietarul autovehiculului...el neavand permis de ... (vezi toată discuția)