avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Este corect?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Este corect?

Este corect sa nu se ia in considerare 3 ani la calculul pensiei de invaliditate,in situatia in care pt.perioada respectiva nu au fost depuse declarati CAS,dar sumele de bani pt. contributiile CAS au fost platite?
Cum trebuie procedat?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:06, 11 Noiembrie 2010
1. Legea 19/2000 spune:

Art. 6 - (1) Persoanele juridice sau fizice la care îşi desfăşoară activitatea asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I şi II, denumite în continuare angajatori, precum şi instituţiile care efectuează plata drepturilor de şomaj pentru şomerii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. III sunt obligate să depună în fiecare lună, la termenul stabilit de CNPAS, declaraţia privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat. Declaraţia se depune la casa teritorială de pensii în raza căreia se află sediul angajatorului.
(2) În situaţia în care se constată erori în cuprinsul declaraţiilor prevăzute la alin. (1), indiferent de motivele care au cauzat producerea acestora, şi/sau modificări ale datelor pe baza cărora se determină stagiul de cotizare şi punctajul mediu anual ale asiguratului, persoanele juridice sau fizice prevăzute la alin. (1) au obligaţia să depună o declaraţie rectificativă privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat la casa teritorială de pensii unde a fost depusă şi declaraţia pe care o modifică.
(3) Declaraţia prevăzută la alin. (1) şi declaraţia rectificativă prevăzută la alin. (2) au regimul juridic al unei declaraţii pe propria răspundere.

Art. 148 - Constituie contravenţie următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni:
a) nedepunerea la termen a declaraţiei prevăzute la art. 6 alin. (1);
...
Art. 149 - Contravenţiile prevăzute la art. 148 se sancţionează după cum urmează:
...
b) cele prevăzute la lit. a), d), e), h), j), k) şi l), cu amendă de la 1.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 151 -
(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 148 lit. a), b), d), g), i), j) şi l) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către personalul împuternicit al CNPAS şi al caselor teritoriale de pensii desemnat prin decizie a preşedintelui CNPAS.

2. Asadar adresati-va Casei de Pensii sa-si intre in atributii si sa aplice legea.
Eu v-am raspuns exact la ce ati intrebat.Este logic asa cum v-am postat si mai sus ca cei de la casa de pensii din ordinul de plata sa nu stie pt cine s-au virat contributiile atat timp cat nu exista declaratii depuse la ei.
Dvs.aveti dreptate in ceea ce priveste depunerea declaratiilor si va inteleg revolta,dar din nefericire deocamdata nu se coreleaza bazele de date intre institutii.
Toti contabilii si-ar dori sa depuna o singura declaratie,intru-un singur loc si eventual on-line,daca nu cer prea mult.
Toti contabilii si-ar dori ca ei si clientii lor sa nu mai fie priviti la institutiile statului ca niste infractori.
Toti contabilii si-ar dori sa fie legi clare care sa nu dea nastere la interpretari.
Toti contabilii si-ar dori sa existe stabilitate fiscala.
Toti contabilii si-ar dori foarte multe lucruri dar,din nefericire traiam in Romania si asta ne ocupa tot timpul,cum spune Mircea Badea.
Imi cer scuze ca am postat si in numele colegilor mei,daca nu sunteti de acord astept parerile voatre.
Ultima modificare: Joi, 11 Noiembrie 2010
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
Interventie moderator

@barbuta

Va rog sa va controlati tonul si sa cititi regulamentul de postare in Forum daca, desi sunteti utilizator din 2007, pana in prezent nu ati facut-o. Toate persoanele care participa la discutii o fac voluntar, fara a fi motivate in vreun fel de Avocatnet.ro.

Titlul care trebuia pus acestei discutii era "este legal?", nu "este corect?". Si este legal, v-a explicat simonaoprica mai sus.

Postul scris la 14:37 nu-l inteleg. Daca reveniti cu un mesaj in care sa detaliati situatia si daca renuntati la pretentia absolut nejustificata de a primi raspunsuri pe loc, o sa incerc sa raspund. Daca nu, puteti sa va interesati la casa de pensii sau sa solicitati consultanta contra cost.

Gabriela Pintea
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege sau moft? violeta-cristina violeta-cristina in anul 2008 unitatea juridica bugetara la care lucrez in calitate de contabil a primit o amenda de la casa judeteana de pensii in cuantum de 1500 lei pentru ... (vezi toată discuția)
Plata contributii macovei adina macovei adina Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Angajatorul nu vrea sa-mi plateasca contributiile sociale pentru a-mi putea da actele necesare pt. inscrierea la ... (vezi toată discuția)
Obligatii declaratii intreprindere individuala deanna deanna Buna ziua, As avea cateva intrebari cu privire la contabilitatea si obligatiile declarative ale unei I.I. 1. O I.I. infiintata in septembrie 2014, care ... (vezi toată discuția)