avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... termen de exercitare a caii revizuirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

termen de exercitare a caii revizuirii

As dori opini in ceea ce priveste momentul de la care se calculeaza termenul de o luna pentru revizuire.
Astfel, impotriva unei decizii din apel s-a formulat recurs de catre parti. Revizuirea impotriva deciziei de apel trebuie exercitata de la momentul comunicarii deciziei din apel, sau dupa ramanerea definitiva si irevocabila a recursului?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
În conformitate cu dispoziţiile Codului de procedură civilă, respectiv Art. 324
Termenul de revizuire este de o luna si se va socoti:
1. in cazurile prevazute de Art. 322 pct. 1, 2 si 7 alin. 1, de la comunicarea hotararilor definitive, iar cand hotararile au fost date de instante de recurs dupa evocarea fondului, de la pronuntare; pentru hotararile prevazute la punctul 7 alin. 2 de la pronuntarea ultimei hotarari;
2. in cazul prevazut de Art. 322 pct. 3, de la cel din urma act de executare;
3. in cazurile prevazute de Art. 322 pct. 4, din ziua in care partea a luat cunostinta de hotararea instantei penale de condamnare a judecatorului, martorului sau expertului ori de hotararea care a declarat fals inscrisul. In lipsa unei astfel de hotarari termenul curge de la data cand partea a luat cunostinta de imprejurarile pentru care constatarea infractiunii nu se mai poate face printr-o hotarare penala, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data producerii acestora;
4. in cazurile prevazute de Art. 322 pct. 5, din ziua in care s-au descoperit inscrisurile ce se invoca ori, dupa caz, din ziua in care partea a luat cunostinta de hotararea desfiintata sau modificata pe care s-a intemeiat hotararea a carei revizuire se cere;
5. in cazurile prevazute de Art. 322 pct. 6, de la comunicarea hotararii definitive facuta statului ori celorlalte persoane de drept public sau de utilitate publica, sau de la intoarcerea disparutului ori de la dobandirea capacitatii; in aceste din urma doua cazuri termenul fiind de 6 luni.
In cazul Art. 322 pct. 8 termenul de revizuire este de 15 zile si se socoteste de la incetarea impiedicarii.
Pentru motivul prevazut la Art. 322 pct. 9, termenul este de 3 luni de la data publicarii hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
codul de procedura civila l-am citit si eu, insa asa cum am subliniat eu solicitam cateva opinii in acest sens
Ultima modificare: Joi, 11 Noiembrie 2010
avvaslui, utilizator
promovati revizuirea dupa ce hotararea de apel devine definitiva si irevocabila.
impotriva hotararii definitive in apel ( adica hot fondului care devine def prin respingerea apelului sau a hot din apel, precum si a hot din recurs - cand se evoca fondul) se poate face revizuire in termenul x..
adica "definitiva" de mai sus e susceptibila atat de revizuire - daca sunt motive, cat si de recurs, daca sunt motive..
deci, se poate face si revizuire si recurs..daca sunt motive..si o eventuala revizuire dupa irevocabila e conditionata de evocarea fondului in acea hot..pierzandu-se termenul de la definitiva din apel
:confused:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revizuire - art.322 pct.1 si 7 raluca30 raluca30 Buna ziua, ma adresez specialistilor in drept cu rugamintea de a ma ajuta avand in vedere urmatoarea situatie: - litigiu de munca solutionat cu hotarare ... (vezi toată discuția)
Cerere revizuire Cimss Cimss Buna ziua, Am avea o nelamurire : cererea de revizurie intr-un dosar comercial in cat timp se poate face de la data pronuntarii sentintei ??? este vreun ... (vezi toată discuția)
Hotarare irevocabila --curte de apel lordionis lordionis Buna, O hotarare IREVOCABILA data de o curte de apel, in termen de cati ani poate fi atacata cu REVIZUIRE? (vezi toată discuția)