avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Dupa divort, se pot face acte de donatie pt apartament pe numele copilului minor(15 ani)?
sun_shinelily a scris:
"donatia este singurul act care nu poate fi atacat deoarece, din momentul donatiei, bunul respectiv nu mai apartine fostului proprietar si nu mai are niciun drept asupra lui".

Aici ati expus orice transfer de proprietate. Si in cazul vanzarii, si in cazul transmiterii succesiunii (in temeiul legii sau testamentului) si in cazul donatiei efectul e acelasi: un bun iese din patrimoniul unei persoane si intra in patrimoniul alteia. Nu acesta e criteriul dupa care un act poate fi atacat sau nu.

Mai mult, in cazul donatiei catre succesori codul civil contine prevederi speciale, cu efectul ca, asa cum spunea Nicoleta, donatia e vazuta ca un avans din mostenire, nefiindu-i permis parintelui sa dezmosteneasca pe vreunul din copii.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2008
ContSters20980, utilizator
Da, mi se pare corect...ramane sa vad ce va hotari tatal lor. Pot doar sa sper ca, pana implineste copilul 18 ani, nu se va intampla nimic cu el si va putea face acte de vanzare cumparare.

PS: pt cei care au obs al doilea id al meu, mi-a intrat cineva in cont si a trebuit sa fac altul , sunt aceeasi persoana( narcis2= sun_shinelily). Daca primiti mesaje private lipsite de respect, sa stiti ca nu sunt eu.Va multumesc pt intelegere.
GOD!!!!!!!!!Nu am crezut ca nu poti cunoaste un om timp de 19 ani!
Ce act as putea sa fac pt apartament pana implineste copilul 18 ani cand ii pot face vanzare-cumparare sau cedare? Poate tatal lui sa-mi cedeze partea lui din apt si sa facem o mentiune cum ca ma angajez ca la 18 ani sa-i fac acte copilului? In conditiile actuale eu nu mai am incredere in fostul sot, mai ales in d-na cu care este si continua cu amenintarile. Nu pot sa accept doar cuvantul lui. Probabil se va recasatori si respectiva d-na va incerca sa ia tot ce este pe numele sotului.
Va rog sa-mi spuneti ce posibilitati exista ca sa nu mai poata fi atacat actul pe apartament , dupa divort, in conditiile in care eu nu vreau partaj( daca nu exista nicio cale pana la urma o sa-l deschid si voi beneficia de mai multe decat un apt.).
Va multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2008
sun_shinelily, utilizator
sun_shinelily a scris:
Ce act as putea sa fac pt apartament pana implineste copilul 18 ani cand ii pot face vanzare-cumparare sau cedare?

De unde ai dedus ca numai la 18 ani poti face asta?

Poate tatal lui sa-mi cedeze partea lui din apt si sa facem o mentiune cum ca ma angajez ca la 18 ani sa-i fac acte copilului?

Da, dar numai daca vrea.

Probabil se va recasatori si respectiva d-na va incerca sa ia tot ce este pe numele sotului.

Nu vad cum, daca e bun dobandit inaintea casatoriei...

Va rog sa-mi spuneti ce posibilitati exista ca sa nu mai poata fi atacat actul pe apartament , dupa divort, in conditiile in care eu nu vreau partaj

De ce nu vrei partaj? Adica vrei sa nu ai o situatie clara si sa depinzi de el daca vrei, de ex. sa vinzi un bun "comun"? Partajul e cea mai buna solutie: fiecare isi clarifica situatia lui si nici nu vad cum ar putea fi atacat. Daca va intelegeti, puteti face partaj prin acord, la notar. Se poate chiar si numai pt un anumit bun, cum ar fi apartamentul. Nu vad de ce sa iti doneze el tie partea lui si sa plateasca niste taxe, cand pentru aceleasi taxe ati putea face partaj pe apartament.
Ca sa fac partaj numai pe apt, inseamna sa il vand, sa caut altul, sa chinui iar copiii. Mai avem si alte bunuri dobandite in timpul casatoriei , eu renunt la ele ca sa faca acte pe numele copilului.
Spuneti ca pot face acte si inainte sa implineasca 18 ani? Tatal lui spunea ca doar la 20 de ani poate avea drepturi depline asupra apt. Pana atunci eu, ca tutore, ma oblig sa nu-l instrainez . E bine si asa, numai sa stiu ca ii ramane lui.E dreptul lui, sunt mama, e si normal sa ma asigur ca va avea un acoperis deasupra capului in cazul in care se intampla ceva cu mine sau cu tatal sau.
Cat depre lucruri, e liber sa-si ia ce doreste din casa, sunt bunuri pe care le-a platit din salariul lui, munca mea depusa in casa nu mai conteaza.....oare nu e destul de clar ca vreau doar sa traiesc linistita in urmatorii ani, sa las in urma tot trecutul dureros?Sunt un om cinstit, banii se fac , lucrurile la fel, viata e numai una. Nu tin la lucruri mai mult decat la binele copiilor. Daca ei sunt sanatosi si linistiti, atunci eu sunt fericita.
Si daca se va naste inca un mostenitor......mai e bun dinaintea casatoriei?Asta in cazul donatiei .Mi-ati spus sa ma gandesc si in viitorul indepartat...deci donatia este exclusa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2008
sun_shinelily, utilizator

Alte discuții în legătură

Bun găsit! soțul are un copil din alta căsătorie, iar împreună ... mishuletz mishuletz Bun găsit! Soțul are un copil din alta căsătorie, iar împreună nu avem copii. S- a gândit sa facă un contract de donatie pe numele meu pentru ... (vezi toată discuția)
Donatie, contract vz-cumparare,alt act?? ContSters60155 ContSters60155 Buna seara! am si eu o nelamurire. tatal meu este recasatorit si doreste sa-mi lase un apartament. ce act ar trebui sa inchei pt a nu putea fi atacat ... (vezi toată discuția)
Doresc sa fac un testament. conturile de gmail si facebook sa ... Alexutu123 Alexutu123 Doresc sa fac un testament. Conturile de Gmail si Facebook sa le las fiului meu acum minor, fara posibilitatea de a fi administrate de tutore pana la ... (vezi toată discuția)