avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... probleme cu electrica
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

probleme cu electrica

Buna ziua,

Ma numesc Raluca Bokor si as dori sa ma ajutati sa gasesc un raspuns la o problema ff importanta pentru mine. Parintii mei au pe un teren - proprietate personala un stalp de transport de mare capacitate al retelei de energie electrica ., transmit un mesaj societatii electrice sa-mi explice in ce situatie ne aflam si aflu cu stupoare ca in anul 2007 s-a aprobat o lege 13/9 ianuarie, legea energiei, potrivit careia terenurile pe care se situeaza retelele de transmitere a energiei electrice existente la intrarea in vigoare a prezentei legi sunt si raman in proprietatea statului. As dori sa aflu mai multe pareri in legatura cu aceasta situatie..si sa-mi spuneti ce pot face mai departe...
Va multumesc!


Cel mai recent răspuns: ecleuciuc , utilizator 17:05, 27 Ianuarie 2009
Intr-adevar, terenurile pe care se situează reţelele electrice de distribuţie existente la intrarea în vigoare a legii energiei electrice sunt şi rămân în proprietatea publică a statului (art.41alin.4 din Legea nr.13/2007).

In cazul asta, solutia ar fi iniţierea procedurii legale de expropriere a terenului pentru cauză de utilitate publică, cu despăgubirea proprietarului, în condiţiile legii.
care e suprafata din jurul stalpului care intra sub incidenta acestei legi ?
sau suprafata e determinata de linie ?
am si eu un stllp de inalta tensiune postat peste noapte cu ani in urma langa una din proprietati
tradare tradare dar sa stim si noi !!! :)
Din punctul Dvs de vedere:
1. Intrucat exproprierea este supusa unei proceduri speciale, neputand avea loc prin simplul efect al legii, nu puteati fi expropriata prin efectul legii fara sa fiti despagubita in prealabil.
2. Daca aveti titlu de proprietate asupra terenului, inscris in cartea funciara si planul geodezic ca atare ca atare, aveti la dispozitie o actiune in pretentii impotriva Statului reprezentat de Ministerul Finantelor.
3. Legea 13/2007 e o simpla copie a legii frantuzesti, in care legiuitorul roman a uitat ca terenurile in cauza nu fac parte din domeniul public conform Legii 213/1998. In plus, chiar in legea 13/2007, se admite ca aceste terenuri pot fi proprietate privata avand ca subiect activ restrans "operatorul de distributie". E o lege care atinge profund dreptul de proprietate privata ingradind subiectul activ- stil Tariceanu. Desigur, aceasta lege trebuia sa prevada si o metoda de despagubire a proprietarilor expropriati, dar in legea romana nu este posibil. Aceasta lege a facut obiectul a multiple exceptii de neconstitutionalitate, respinse partinitor pana in prezent de Curtea Constitutionala. (vezi ultima decizie- decizia 163/2007 a Curtii Constitutionale)

Ca atare, singura cale sa fiti despagubit in situatia de fata este o actiune in justitie, cu respectarea procedurii prealabile.

Aveti dreptul la: despagubire pentru teren, despagubire pentru diminuarea valorii terenului datorita amplasarii retelei energetice pe terenul Dvs., daune interese, toate raportate la valoarea de circulatie a terenului.

Mai sunt cazuri de imitare a legilor straine - a se vedea si legea nr.19/2000 - :D

In practica, asemenea cazuri s-au finalizat intre parti astfel (precizez ca nu e ceva constant) :
- Electrica sau Renel au mutat stalpii respectivi pe un teren proprietate publica;
- terenul respectiv a fost concesionat societatii proprietar al retelei de distributie pe o anumita perioada de timp.

De altfel, legea nr.13/2007 nu precizeaza nici care este marimea suprafatei ce ramine si este în proprietatea publică a statului.
Multumesc . Oricum stalpul in cauza nu ma deranjeaza. Voiam doar sa stiu informativ suprafata de teren alocata de lege in stanga si dreapta liniilor de transport energetic si in ce masura suprafata aceasta se suprapune in cazul precizat peste cea privata. Exista o influenta de tip biologic functie de tensiunea de transport asupra viului din zona. Aceasta ar putea determina si suprafata aferenta. Ori nu se stie care este ( ceea ce nu cred ) ori este o scapare legislativa.

Alte discuții în legătură

Contract cu regia de distribuire a energiei electrice diana_79 diana_79 Buna.As avea o problema la care sper sa-mi oferiti niste opinii juridice.Pe terenul meu sint citiva stilip de distibuire e energiei electrice care apartin ... (vezi toată discuția)
Stalp de electricitate in curte ContSters79307 ContSters79307 Tatal meu are pe terenul proprietate un stalp de electricitate ( la cca 1m de gard) si ar vrea sa nu aiba acces cei de la Electrica in curtea lui , pentru ... (vezi toată discuția)
Un stalp al renel pe terenul meu stelikbl stelikbl Salutare, acum ceva timp am cumparat un teren intravilan care are un stalp de medie tensiune (20,000V) pe el. inainte a fost teren arabil. problema e ca firul ... (vezi toată discuția)