avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Stalp de electricitate in curte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Stalp de electricitate in curte

Tatal meu are pe terenul proprietate un stalp de electricitate ( la cca 1m de gard) si ar vrea sa nu aiba acces cei de la Electrica in curtea lui , pentru diferite remedieri ! El a fost obligat pe vremea comunismului sa lase Renelul sa treaca prin curtea lui cu acest stalp ! Ce se poate face in aceasta situatie ?
Cel mai recent răspuns: 91ivanm , utilizator 20:11, 1 Februarie 2016
puteti solicita despagubiri sau plata unei chirii lunare. Insa sint necesare mai multe detalii daca doriti.
Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
julie v a scris:

Tatal meu are pe terenul proprietate un stalp de electricitate ( la cca 1m de gard) si ar vrea sa nu aiba acces cei de la Electrica in curtea lui , pentru diferite remedieri ! El a fost obligat pe vremea comunismului sa lase Renelul sa treaca prin curtea lui cu acest stalp ! Ce se poate face in aceasta situatie ?


Art. 20 din Legea nr.13/2007 prevede:
(1) Pentru protectia si functionarea normala a capacitatilor energetice si a anexelor acestora, precum si pentru evitarea punerii in pericol a persoanelor, bunurilor si mediului, se instituie zone de protectie si de siguranta.
(2) Zonele de protectie si de siguranta se determina pentru fiecare capacitate, in conformitate cu normele tehnice elaborate de autoritatea competenta.
(3) Asupra terenurilor aflate in proprietatea tertilor, cuprinse in zonele de protectie si de siguranta, se stabileste drept de servitute legala.
servitutea legala implica plata unor despagubiri iar daca actualul amplasament al acelui stilp impiedica normala folosinta a curtii dvs iar stilpul poate fi mutat pot deveni aplicabile prev art 1 alin 1 dinprimul protocol aditional la Conventia Europeana a drepturilorOmului-ratificata prin legeanr 30/1994 asadar cu forta juridica superioara normelor art 20 din legea nr 13/2007 care reglementeaza regimul juridic alproprietatii private.in lumina disp acestui text de lege puteti solicita inclusiv mutarea stilpului...dar simplaenuntare a unor texte de lege nu poate constitui cu siguranta pentru dvs un raspuns pertinent cautati un avocat

Data post: Duminica, 1 Martie 2009, 16:42
art 1 din primul protocoladitional la CEDO reglementeaza uneleaspecte ale regimului proprietatii private art 20 din legea 13 urmeaza a fi analizat sub aspectul constitutionalitatii sale dos nr 4306 al CCR


Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Terenurile pe care se situeaza retelele electrice de distributie existente la intrarea in vigoare a Legii nr.13/2007 sunt si raman in proprietatea publica a statului.

In practica, asemenea cazuri s-au finalizat intre parti astfel (precizez ca nu e ceva constant) :
- Electrica sau Renel au mutat stalpii respectivi pe un teren proprietate publica;
- terenul respectiv a fost concesionat societatii proprietar al retelei de distributie pe o anumita perioada de timp.
De altfel, legea nr.13/2007 nu precizeaza nici care este marimea suprafatei ce ramine si este în proprietatea publică a statului.
cit timp nu exista pronuntat un recurs in interesul legii in aceasta materie este greu de spus in ce masura luminile judecatorului,care stau la baza convingerilor sale concorda cu viziunile altor practicieni chiar si cutuma poate fi invocata in sustinerea unor puncte de vedere mai mult sau mai putin corecte .Cert este ca puteti obtine despagubiri sau chiar mutarea stilpului

Alte discuții în legătură

Probleme cu electrica Raluca_B Raluca_B Buna ziua, Ma numesc Raluca Bokor si as dori sa ma ajutati sa gasesc un raspuns la o problema ff importanta pentru mine. Parintii mei au pe un teren - ... (vezi toată discuția)
Un stalp al renel pe terenul meu stelikbl stelikbl Salutare, acum ceva timp am cumparat un teren intravilan care are un stalp de medie tensiune (20,000V) pe el. inainte a fost teren arabil. problema e ca firul ... (vezi toată discuția)
Contract cu regia de distribuire a energiei electrice diana_79 diana_79 Buna.As avea o problema la care sper sa-mi oferiti niste opinii juridice.Pe terenul meu sint citiva stilip de distibuire e energiei electrice care apartin ... (vezi toată discuția)