avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea 175/2010
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea 175/2010

Buna seara!
Doresc sa ma interesez pt.cineva in urmatoarea problema:
Una din Asociatiile de proprietari din provincie ,a pus in aplicare legea 175/2010,in felul urmator:
- restantierii care au datorii la intretinere,pot achita datoria de baza fara penalizari in termen de un an de zile de la aparitia legii, dar nu pot achita plata intretinerii pt luniile de dupa aparitia legii, asociatia sustine ca, programul din calculator nu permite acest lucru. Deci,cei care au datorii la intretinere de dinaintea aparitiei legii,nu pot achita intretinerea pentru luniile de dupa aparitia legii. Astfel, de exemplu, daca cineva achita restantele la anul in luna mai,inseamna ca,pana atunci se vor aduna restantele si pentru luniile de dupa aparitia legii,adica inca vreo 9-10 luni de neplata. Tot asociatia respectiva spune ca, nu se percep penalizari pt. luniile de dupa aparitia legii. Eu nu inteleg,poate ati inteles dumneavoastra,daca da, va rog sa dati un raspuns. Va multumesc

Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 18:11, 16 Noiembrie 2010
Stimata doamna/stimat domn !

Dupa cum am explicat in primul mesaj, cei de la asociatie nu vor sa incaseze banii pt.o luna sau doua,spunand ca, suma restanta de dinaintea aparitiei legii trebuie achitata integral in termen de un an de zile. Problema este ca, asociatia refuza sa primeasca plata pt.luniile de dupa aparitia legii,de exemplu: pt. august,septembrie...,
motivatia lor este ca,pana cand nu se achita integral suma restanta, nu se incaseaza plata pt.luniile de dupa aparitia legii,din doua mitive ,pt.ca , programul din calculator nu permite incasare, decat in ordinea luniilor si ca,asa au hotarat juristii primariei.
Asta insemnand ca,daca un proprietar are o restanta de 4.000 lei, suma pe care o poate achita pana in luna iulie 2011, dar din cauza refuzului asociatiei de a incasa banii pt.luniile de dupa aparitia legii, raman vreo 10 luni de neplata. Iar cei de la asociatie spun ca,daca proprietarul achita restantele in in luna iulie 2011,atunci trebuie sa achite si pt.luniile de dupa aparitia legii.Aici este problema, ca la suma restanta se adauga si cele zece luni de neplata,deci se dubleaza datoria. Ce este de facut in cazul de fata ?
Va multumesc
@neri
Acum am inteles ce vreti sa spuneti, ceea ce nu s-a intamplat la primul mesaj, dupa care am fost atat de furioasa.... Eu intelesesem ca daca cineva are restante dinainte de aparitia legii si le plateste in rastimpul acestui an la asociatie nu i se primeste plata lunilor curente pe toata aceasta perioada - ceea ce era o aberatie.....

Acum inteleg ca restantierul care nu si-a achitat integral restantanta vrea sa plateasca in maniera ceva din restanta plus ceva din lunile curente (de dupa aparitia legii). Asociatia are dreptate! Si retrag vorbele pe care le-am spus anterior pentru ca nu intelesesem corect situatia.

Pana nu se achita restantele nu se poate achita plata curenta pentru ca si asociatia la randul ei trebuie sa achite la furnizori intai restanta si apoi platile curente. Cu alte cuvinte achitarea se face in ordinea de la cel mai vechi catre cel mai nou..
Si chiar nu vad ce importanta are in ce ordine se achita aceste sume care trebuie date asociatiei din punctul de vedere al restantierului!?

Ceea ce nu este corect din partea asociatiei, este refuzul (dupa cum am inteles din ultma explicatie) de a incasa partial si ca ar impune plata dintrodata, a intregii restante la o anumita data in interiorul celor 12 luni.
Daca este asa, va sugerez sa mergeti la banca si sa depuneti, sa virati orice suma doriti in contul asociatie. In felul acesta nu are cum sa-i refuze. Apoi e treaba lor, a asociatiei cum face scaderea acestora din debitul dumneavoastra.
O alta solutie, daca tot se spune ca nu vi se calculeaza penalizari pana in iulie 2011, faceti-va un cont in banca si depuneti acolo lunar orice sume ati vrea sa platiti la asociatie. In momentul cand ati reusit sa ajungeti la suma ce o aveti de plata la asociatie, scoateti banii, retinet-va dobanda si platiti la asociatie.
Stimata doamna/stimat domn!

Restantierul respectiv, a vrut sa plateasca in mod regulat intretinerea,incepand cu luniile de dupa aparitia legii,(aug.sept.oct si a.m.d. Ramanad ca suma restanta sa fie achitata integral in termen de un an de zile de la aparitia legii. Problema este ca, asociatia a refuzat incasarea intretinerii pt. aug.sept.-spunand ca, pana nu se achita "integral " suma restanta,asociatia nu primeste plata pt.luniile in curs. Intreb si eu? Daca proprietarul respectiv, reuseste in 10 luni sa stranga suma necesara pt.a achita restantele,iar in situatia in care se refuza plata pt. aceste 10 luni, nu tot restanta se cheama ? Pt.aceste 10 luni,asociatia nu plateste penalizari la furnizor?
Pledez pt. o batrana singura,care are o pensie de 400 lei/luna si se afla in aceasta situatie. Poate ca nu am reusit sa fiu suficient de explicita. Va multumesc
Eu v-am spus si o repet si acum: plata obligatiilor se face in ordinea vechimii.
Problema penalizarilor catre furnizori este transata si persoana scutita de aceste penalizari in perioada de 1 an de zile conform legii 175/2010 daca furnizorii sunt de acord cu aceasta scutire - pentru partea care le revine din suma penalizarilor.
Scutirea de penalizari mai sigura este numai pentru partea din aceste penalizari care priveste asociatia de proprietari.

Scutirea de penalizari este un episod singular desfasurat pe un an de zile, in rest acestea se vor calcula si se vor percepe similar ca si pana la aparitia legii.

Restantierul este singurul care-si poate face socotelile si plati restantele astfel incat sa profite cat mai mult de aceasta perioada.

Legea este prost redactata, fara norme de aplicare, astfel incat este si foarte dificil de aplicat de catre asociatii, mai ales in privinta penalizarilor venite de la furnizori si care nici nu vor sa auda de aceasta lege!

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere alexandra-alex alexandra-alex Buna seara, am o nelamurire: sunt administrator la o asociatie si in anul 2009 am dat in judecata mai multe apartamente pentru neplata intretinerii. Am primit ... (vezi toată discuția)
Legea 175/2010 scutirea de penalitati elenadove elenadove buna ziua, are cineva informatii despre cum se aplica legea 175/2010 .avem un restantier la care am calculat penalizari pe care refuza sa le plateasca si ... (vezi toată discuția)
Penalitatile se sterg integral ? ovi47 ovi47 Buna ziua Va rog sa-mi raspundeti daca,in cazul achitarii integrale a restantelor la plata intretinerii(acumulate cam in 2 ani),restantele sunt sterse ... (vezi toată discuția)