Buna seara!
Doresc sa ma interesez pt.cineva in urmatoarea problema:
Una din Asociatiile de proprietari din provincie ,a pus in aplicare legea 175/2010,in felul urmator:
- restantierii care au datorii la intretinere,pot achita datoria de baza fara penalizari in termen de un an de zile de la aparitia legii, dar nu pot achita plata intretinerii pt luniile de dupa aparitia legii, asociatia sustine ca, programul din calculator nu permite acest lucru. Deci,cei care au datorii la intretinere de dinaintea aparitiei legii,nu pot achita intretinerea pentru luniile de dupa aparitia legii. Astfel, de exemplu, daca cineva achita restantele la anul in luna mai,inseamna ca,pana atunci se vor aduna restantele si pentru luniile de dupa aparitia legii,adica inca vreo 9-10 luni de neplata. Tot asociatia respectiva spune ca, nu se percep penalizari pt. luniile de dupa aparitia legii. Eu nu inteleg,poate ati inteles dumneavoastra,daca da, va rog sa dati un raspuns. Va multumesc
au fost adoptate Normele de aplicare a legi 175/2010 pt. a se sti cum se aplica legea si in ce masura va renunta sa perceapa penalitati si furnizorul de servicii?
Parerea mea este ca atata timp cat furnizorul percepe penalitati eu asociatie fac doar serviciu de a incasa ceea ce datoreaza fiecare catre furnizori. Nu cred ca asociatia este in masura sa renunte la penalitatile percepute de furnizorul de servicii. Asociatia pota renuta la penalizarile pe care le percepe peste cele stabilite de catre furnizori.
Legea 175/2010 nu prevede ca ar trebui sa se emita norme de aplicare, asa ca se aplica asa cum este.
Furnizorii aplica penalizari asociatiei pentru sumele restante, conform contractului.
Asociatia aplica penalizari proprietarilor pentru toate sumele restante. Restantele proprietarilor catre asociatie cuprind sume datorate furnizorilor de utilitati (apa, gaz, caldura...) furnizorilor de servicii (salubritate, lift, reparatii...), cheltuieli de administrare, gospodaresti, salarii...
Restantierii care solicita anularea penalizarilor conform legii 175/2010, pot beneficia de aceasta pentru toate penalizarile. Sigur ca o parte din penalizari trebuiesc anulate de catre furnizori, din cele facturate asociatiei.
Se pare ca Asociatia dvs de Propietari a decis inanintea legiutorului si altor institutii care e solutia legala.Sper sa fie o strategie locala reusita . Succes- legal nu cred ca va fi un succes pana nu stim exact norma de aplicare
Asociatia la care eu m-am refererit, a impartit restantierilor niste formulare in acest sens ,care trebuiesc completate si atasate documentele doveditoare privind venitul membrilor de familie.
Iar in ceea ce priveste subiectul deschis de mine, in care am si dat un exemplu, imi pare nespus de rau, ca nu am reusit sa ma fac inteleasa de toata lumea. Eu personal nu am pregatiri juridice,tocmai de aceea am intrat in acest forum, stiind ca am de a face cu persoane ,care cunosc legile si interpretarea lor pe intelesul tuturor. Am prezentat un exemplu de interpretare, care cel putin pt.mine, mi-s-a parut aberanta. Dl. moderator a inteles despre ce este vorba,si ii multumesc pt.acest lucru. Dar tot nu stiu ce este facut ?
Nicaieri in lumea asta nu se vor stinge creantele noi in detrimentul celor mai vechi. Indiferent ca e vb de impozit pe teren, contributii la sanatate, rate la banca, sau ce mai vreti.
Deci nu e nimic de facut, Trebuie platite restantele in ordine. Nu poti sa platesti intretinerea pe iulie daca tu n-ai platit-o pe mai.