avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale raspundere retroactiva sau nu?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

raspundere retroactiva sau nu?

In urma incheierii unui contract de cesiune a unei SRL cesionarul poate raspunde de eventualele evaziuni fiscale facute de cedent?
Cel mai recent răspuns: cirip , utilizator 11:18, 15 Noiembrie 2010
Evaziunea fiscala constituie infractiune, iar raspunderea este personala a faptuitorului.
am preluat o firma in urma cu cateva luni si m-am trezit cu beneficiarul unel lucrari de constructii facute evident de firma pe care am preluat-o(,deci CUI a ramas acelasi doar sediul social ,denumirea ,asociatul unic si administratorul s-au modificat) cu un contract de prestari servicii fara factura/chitanta si proces verbal de predare/primire de care el are nevoie acum undeva la banca pt nu stiu ce problema si a fost trimis de asociatul unic (cedent) la mine spunandu-i ca el nu mai are firma si ca problema sa fie rezolvata de mine. Mi-am dat seama ca e o infractiune din partea celui de la care am preluat firma dar asa cum spuneti dvs.raspunderea trebuie sa fie personala.Sa inteleg ca asociatul unic(cedentul) ca persoana fizica poate fi trasa la raspundere si acum ?
Ultima modificare: Duminică, 14 Noiembrie 2010
cirip, utilizator
In cazul in care fapta constituie infractunea de evaziune fiscala, da.
Verificati conditiile in care a fost executata lucrarea - daca a existat contract, daca beneficiarul a achitat suma prevazuta in contract, daca i s-a eliberat chitanta, daca au fost intocmite situatii de lucrari, daca s-a emis factura, etc.
Parerea mea e ca trebuie sa va prezentati cu actele prin care s-a facut cesiunea la o persoana de specialitate sa evalueze situatia.. Am vazut multe acte bine facute prin care noul asociat si administrator scrie ca este in cunostinta de cauza privind starea societatii si o preia cu tot activul si pasivul.
In contractul de cesiune se precizeaza doar ca asociatul unic(cedentul)cedeaza partile sociale ,respectiv 100% din capitalul social mie si odata cu ele transmite si toate drepturile si obligatiile aferente acestora.Se spune in incheiere... ca in urma cesiunii,aportul asociatilor al capitalului social,beneficii si pierderi va fi subsemnata,respectiv100% din capitalul social.Atat scrie in contract.Acum ce sa spun daca fostul asociat a impartit in stanga si in dreapta contracte de prestari servicii,doar asa ca sa aibe o hartie la mana beneficiarul,fara factura si chitanta eu nu am de ce sa raspund pt. aceasta fapta, care reprezinta evaziune fiscala si atunci e logic dupa parerea mea ca eu nu trebuie sa dau socoteala pt acest lucru.Nu stiu cum a putut sa lase beneficiarului un contract neacoperit de factura si chitanta pt ca iaca-ta acum se gaseste beneficiar, care chiar are nevoie de acea factura.Contractul de prestari servicii parea cam aiurea, pt ca si garantia lucrarii pe care o dadea executantul am inteles ca nu este in regula pt ca ,garantia sa fie ok trebuie sa intruneasca nu stiu exact ce conditii bla bla bla..Ms pt raspunsuri si cred ca o sa consult o pers. de specialitate ,asa cum ma sfatuiti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale dee dee dee dee buna ziua din nou, revin cu o veche problema. Se poate sa-mi spuneti cum trebuie redactat un contract de cesiune. Sunt asociat unic si administrator al ... (vezi toată discuția)
Cesiune cote - cedentul primeste, in schimbul sumei cu care a creditat, un imobil ELLABV ELLABV - unic asociat, cedeaza partile sociale. Suemel cu care a creditat societatea ii sunt returnate dar i se da un imobil. Ce implica acest fapt: a) la cesiune si ... (vezi toată discuția)
Cesiune de creanta n_parvan n_parvan Am nevoie de un model de contract de cesiune de creanta. Ma poate ajuta cineva? Multumesc! (vezi toată discuția)