Despre webinarii
Doar abonații premium au acces regulat la webinariile premium, realizate împreună cu specialiști de top, pe o multitudine de domenii - de la legislația muncii și fiscalitate până la cea de mediu sau GDPR.
Informațiile oferite de specialiști au o utilitate imediată și vin să rezolve probleme reale cu care orice companie se confruntă.
Sunt societate comerciala care nu a incasat c/v executie lucrari de constructii la o institutie de invamanant de stat inca din 2008. Motivatia : lipsa bani la buget . Oug 88/2010 face referire la compensarea datoriilor catre bugetul consolidat in conditiile in care are si obligatii fata de un agent economic ( sume de rambursat , de restituit sau de plata. Pot solicita compensarea datoriilor invocad OUG 88/2010?
Tot privitor la OUG 88/2010 va cer si eu o lamurire, un sfat, o idee...
In anul 2010 o firma a avut numai pierdere, dar, potrivit legii ar fi trebuit sa plateasca pe primele trei trimestre un impozit minim undeva in jur de 3000 lei. Totodata, din anul anterior avea de recuperat un TVA de vreo 4000 lei.
Se poate face compensarea acestor sume?
Inca din Octombrie am intrebat si la Ministerul de Finante si nu am primit un raspuns. La administratia financiara mi s-a spus ca nu se poate compensa nici un leu din TVA fara control. Trebuie sa cer control pentru 4000 lei? Cerere de rambursare pentru suma asta stiu ca nu se face si, din pacate, firma nu mai are nici un venit cu care sa poata face plata impozitului la care se tot strang si dobanzi si penalitati....
Buna ziua,
V-as ruga sa-mi precizati daca se pot aplica reglementarile oug 88/01.11.2010 care se refera la posibilitatea compensarii reciproce a creantelor : ma refer la taxele locale datorate catre o primarie si creantele agentului economic fata de aceea primarie, provenite din executarea de lucrari.
Multumesc
OUG 88/2010
1. Articolul 116 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ARTICOLUL 116 Compensarea
(1) Prin compensare se sting creantele statului sau unitatilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, cu conditia ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica.
Raportarea prin declarația 406 poate fi dificilă și complicată, în special în ceea ce privește colectarea și verificarea datelor din diverse surse. Problemele pot apărea din diverse motive, cum ar fi erori de import/export, probleme de reconciliere a conturilor, erori de codificare a conturilor, dificultăți în găsirea informațiilor necesare și multe altele.
În cadrul cursului, vom discuta despre cele mai frecvente probleme întâlnite în raportare, cele mai bune practici în materie de verificări și corelații SAF-T, cum să faceți față problemelor și erorilor care pot apărea în timpul procesului de raportare, astfel încât să le rezolvați într-un mod profesionist și eficient.