avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale retragere asociat s.r.l.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

retragere asociat s.r.l.

Buna ziua stimati colegi,
Voiam sa va intreb daca aveti jurisprudenta care sa sustina ca la retragerea din societate a unui asociat acestuia ii revin bunurile aduse ca si aport in societate.
Speta este urmatoarea:
Asociat unic aduce aport la capitalul noii societati mai multe bunuri mobile si un imobil. Dupa doua zile coopteaza alti asociati care cumpara cate 30% din capitalul social la valoarea nominala.
Asociatul initial vrea sa se retraga din societate si vrea sa ia si toate bunurile aportate la capital sustinand ca ceilalti asociati nu au contribuit cu nimic la activitatea societatii si ca nu au vreun drept la bunurile pe care el le-a aportat.(!) deoarece au cumparat partile sociale la valoarea nominala.
Personal nu cunosc vreo situatie sau lege care sa decida in acest sens, insa considerand ca de mai bine de 3 ani nu mai profesez in Romania, poate s-au schimbat lucrurile. Va rog daca aveti sa-mi trimiteti link cu jurisprudenta pro si contra teoriei exprimate mai sus.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Maricica Palancianu , Avocat 18:26, 16 Noiembrie 2010
In primul rand ziceti ca unul dintre asociati aduce ca si aport in societate mai multe bunuri . Trebuie sa se stie clar daca acestea au fost aduse in patrimoniul societatii, sau au fost aportate ca si capital social. Daca au fost aportate ca si capital social si si-a cesionat partile sociale la valoarea nominala ( a semnat cu manuta lui actul de cesiune) cred ca este o problema. Aportul la capitalul social cu un imobil se face printr-un act autentic, care are la baza un raport de expertiza in care se reflecta (sau ar trebui sa se reflecte) pretul pietii al acelui imobil. Nu stiu in ce masura ar mai putea revendica acel imobil, daca printr-o hotarare sau un contract de cesiune parti sociale a consimtit cesiunea. Instanta ar putea considera acest demers imoral conform principiului ,, nemo auditur in propria turpitudine suam allegans'', respectiv nimeni nu se poate prevala in fata instantei de propria imoralitate.
In lipsa unei conventii contrare, bunurile constituite ca aport devin proprietatea societatii [art. 65 alin. (1) LSC], asociatii nemaiavand niciun drept asupra bunurilor aportate.
Prin urmare, asociatii nu crediteaza societatea cu bunurile constituite ca aport ci transfera, cu titlu definitiv si irevocabil, drepturi al caror titular devine societatea comerciala (in cazul de fata, dreptul de proprietate).

De aceea, asociatul retras nu are dreptul la o parte din patrimoniul societatii. El are dreptul numai la o suma de bani care sa reprezinte valoarea partii pe care o detine din capitalul social. Iar aceasta suma se va calcula in raport de valoarea reala a activelor de la data retragerii.

La fel, in cazul lichidarii societatii comerciale, asociatii nu mai pot revendica in natura bunurile aduse, ci numai o suma proportionala cu numarul de parti sociale detinute, in conditiile prevazute de art. 263 LSC (aceasta, bineinteles, daca a mai ramas ceva in patrimoniul societatii, dupa achitarea tuturor obligatiilor fata de creditorii societatii).

Stimati colegi,
Va multumesc pentru timpul si parerile date cu privire la speta supusa atentiei voastre. Apreciez colegialitatea si sunt disponibila pentru schimb de opinii pe spetele voastre.
Cu stima,
Avv. M.P.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl - asociat minoritar: capital social, majorare capital social, divizare askator askator Societate comerciala: Istoric: 1. Infiintare: Societatea se infiinteaza ca S.A. prin divizare dintr-un S.A. mai mare (fost de stat). Cu ocazia divizarii ... (vezi toată discuția)
Retragere actionar cu preluare imobile venere venere Buna ziua! Suntem o societate cu 4 actionari, detinem parti sociale in mod egal. Un actionar (25% ) doreste retragerea din societate cu preluarea unor imobile ... (vezi toată discuția)
Inregistrari contabile privind cesiunea de parti sociale Cristina Vasile Cristina Vasile Va rog mult sa-mi spuneti cum pot sa remediez faptul ca am uitat sa inregistrez in contabilitate cesiunea de parti sociale in valoare de 200 lei? Cesiunea a ... (vezi toată discuția)