avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis de conducere de Irlanda (learner permit)
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis de conducere de Irlanda (learner permit)

Buna dimineata,

Am o mare dilema , am fost in Irlanda in luna septembrie si am dat si de permis acolo , am tinut proba teoretica dupa care mi-au eliberat un permis provizoriu (learner permit) pe coperta lui scrie ca nu ar fi valabil in afara Irlandei. Am intrebat un politist de la accidente usoare daca este valabil si daca am voie sa circul cu el pe teritoriul romaniei , raspunsul a fost da . A doua oara am intrebat pe altcineva si raspunsul a fost , dosar penal . Am mai intrebat pe alte forumuri dar nu am primit nici un raspuns concrect, daca cineva are vreo informatie referitor la problema mea sa ma ajute . Daca nu ar fi valabil ce ar putea politia sa imi faca in cel mai rau caz daca ma opreste. A si inca ceva , nu poate fi preschimbat aici si e valabil pe doi ani . Logic ar trebui sa fie valabil deorece e are data de valabilitate . Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:00, 14 Februarie 2011
Buna seara,

Eu consider ca pentru a conduce un autovehicul trebuie ca o autoritate a statului sa iti confere acest drept. Acest drept este atestat prin permisul de conducere primit in urma promovarii probei teoretice si probei practice. Luand in considerare faptul ca vi s-a conferit dreptul de a conduce strict pe teritoriul Irlandei ( fac referire la mentiunea din permisul de conducere ) atunci as putea spune ca acel permis nu are nici o valoare pe teritoriul altui stat.

Un alt argument pe care l-as aduce este faptul ca dumneavoastra nu ati promovat inca proba practica, iar conform legislatiei romanesti o persoana are dreptul de a conduce doar dupa ce a trecut atat proba teoretica cat si proba practica.

In cazul in care as avea dreptate si ati fi oprit de politie vi s-ar putea intocmi dosar penal in baza art. 86, alin. (1) din Codul Rutier:
Art.86. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.

Raspunsul l-ati dat singur:
".....pe coperta lui scrie ca nu ar fi valabil in afara Irlandei"

Pe de alta parte tot dvs,mentionati ca permisul este provizoriu si nu poate fi schimbat cu altul,fiind emis pe o durata limitata

Daca veti circula cu un astfel de permis pe teritoriul Romaniei si gasiti un politist care stie si putina engleza,vi se intocmeste dosar penal pentru conducere fara permis,conform art.86/1 din OUG.nr.195/2002,fapta sanctionabila cu inchisoarea de la 1 an la 5 ani.
Multumesc pentru raspunsuri . Am mai intrebat pe alte forumuri unde mi-au comunicat ca as putea sa circul cu permisu asta doar daca am un insotitor care are permisu de minim doi ani , nu stiu cat de adevarata e informatia asta .
pai daca ai provizoriu poti conduce numa in irlanda, doar full`u e recunoscut international. . acceasi dilema am si eu, daca iau fullu la 17 ani, pot conduce in romania?
Daca nu exista nicio limitare teritoriala sau de alt gen,cum exista stipulat pe permisul provizoriu al celuilalt user,puteti circula fara probleme.
Cred ca singura discutie s-ar purta cu privire la varsta dvs,intrucat legislatia romaneasca impune ca varsta minima,cea de 18 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis de conducere de irlanda (learner permit) deliric1 deliric1 Buna ziua am fost in Irlanda si am obtinut permis de conducere ( Learner Permit) dupa testul teoretic. Intrebarea mea este pot sa dau in Romania doar proba ... (vezi toată discuția)
Numere rosii expirate! chucky_florin chucky_florin in dimineata zilei de 1 octombrie la ora la care trebuia sa plec la munca am ramas fara benzina la masina ,ca sa ma incadrez in timp si sa nu intarzi la munca ... (vezi toată discuția)
Dosar penal conducere fara permis tractor inregistrat Alexandru Deac Alexandru Deac se poate constitui un dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fara permis de conducere in cazul in care circul cu tractorul ... (vezi toată discuția)