avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Calculul Cifrei de Afaceri pentru PFA cu norma de ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Calculul Cifrei de Afaceri pentru PFA cu norma de venit care presteaza servicii IT intracomunitare

ART. 152 Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
din Codul Fiscal 2010/TITLUL VI Taxa pe valoarea adaugata/CAP. XII Regimuri speciale

(2) Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, operatiunile rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b),


Conform articolului de mai sus din Codul Fiscal "cifra de afaceri" este necesara pentru calculul depasirii plafonului anual de 35.000 EURO.

Sunt PFA cu norma de venit si prestez servicii IT catre o firma din UE. Firma din UE are un sediu fix in Romania

Intrebare: In calculul cifrei de afaceri intra si prestarile intracomunitare de servicii IT in care locul prestarii este un sediu fix din Romania al firmei din UE ?

Nu vad exact unde se incadreaza prestarea de servicii intracomunitare - contractul de prestari servicii este cu o firma din UE - daca locul prestarii este la sediul fix din Romania.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2010
edesign, utilizator
Cel mai recent răspuns: edesign , utilizator 15:18, 17 Noiembrie 2010
Da ! In calculul cifrei de afaceri intra si prestarile intracomunitare de servicii IT in care locul prestarii este un sediu fix din Romania al firmei din UE .
NOTA:
Plafonul este de 35.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării (01 ianuarie 2007 = 3,3817 lei/1 euro).
suteual a scris:

Da ! In calculul cifrei de afaceri intra si prestarile intracomunitare de servicii IT in care locul prestarii este un sediu fix din Romania al firmei din UE .
NOTA:
Plafonul este de 35.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării (01 ianuarie 2007 = 3,3817 lei/1 euro).


Imi puteti spune unde se incadreaza mai exact in Art. 152 (2):
- valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, -> daca prestarea de servicii nu ar fi fost prestata de o mica intreprindere tot nu ar fi fost taxabila in Romania, pentru ca facturile intracomunitare pentru prestari servicii se fac fara TVA - se face taxare inversa la cel care primeste serviciile. La fel se procedeaza si cu facturile emise de microintreprinderile neplatitoare de TVA, factura pentru prestari servicii intracomunitare se face fara TVA.

- operatiunile rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), -> nu se incadreaza pentru ca locul prestarii este la locatia din Romania.

In concluzie prestarile de servicii intracomunitare prestate la sediul din Romania nu par sa se incadreze in calculul cifrei de afaceri.

Ar mai fi varianta ca nu interpretez eu bine textul articolului de mai sus sau daca locatia prestarii la sediul din Romania al firmei din UE care primeste serviciile implica faptul ca serviciile sunt prestate in strainatate. Totusi, conform ART. 133

Locul prestarii de servicii
actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile îsi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îsi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. În absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii îsi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2010
edesign, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestare servicii catre client extracomunitar irina.tranoiu irina.tranoiu Buna ziua, O firma cu sediul in Romania, platitoare de tva va presta servicii IT (intocmire website) catre o firma din Elvetia. Locul prestarii serviciului ... (vezi toată discuția)
Pfa sistem real neplatitor tva adysx adysx Buna ziua, In perioada mart 2009 - nov 2009 (9 luni) am avut un contract de consultanta IT cu o firma din Grecia cu facturare de aprox 5300 EUR lunar (tva ... (vezi toată discuția)
Facturi cu si fara tva loat loat Buna, Am o intrebare la care as dori un raspuns de la cineva, ca raspunsurile de la diferiti\\"specialisti\\" m-au indus in eroare. Iata faptele. Am ... (vezi toată discuția)