avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA prestare servicii catre client extracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

prestare servicii catre client extracomunitar

Buna ziua,

O firma cu sediul in Romania, platitoare de tva va presta servicii IT (intocmire website) catre o firma din Elvetia. Locul prestarii serviciului este la sediul firmei din Romania. In aceste conditii factura care se va emite catre clientul din Elvetia se face cu TVA sau fara TVA?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Performia Finance , Contabil 14:56, 1 Februarie 2011
Buna ziua!
Faptul ca prestati activitatea de la sediul dumneavoastra nu inseamna ca si din punct de vedere al TVA locul prestarii este tot acolo. In acest caz, dimpotriva, se aplica regula cvasigenerala privind stabilirea locului de prestare a serviciului:
ART. 133 CF
Locul prestării de servicii
(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.

Conform normelor de aplicare CF, in cazul Elvetiei care e tara non-UE:
Serviciile prevăzute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliţi în România către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliţi în afara Comunităţii, sau, după caz, sunt prestate de prestatori stabiliţi în afara Comunităţii către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliţi pe teritoriul României, urmează aceleaşi reguli ca şi serviciile intracomunitare în ceea ce priveşte determinarea locului prestării şi celelalte obligaţii impuse de prezentul titlu, dar nu implică obligaţii referitoare la declararea în declaraţia recapitulativă conform prevederilor art. 1564 din Codul fiscal, indiferent dacă sunt taxabile sau dacă beneficiază de scutire de taxă şi nici obligaţii referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevăzute la art. art. 153 şi 1531 din Codul fiscal.

Pe factura veti trece "neimpozabil in Romania" neafisand niciun TVA. Factura se face in EUR.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxare inversa la dobanzi? Irina-2005 Irina-2005 Buna ziua M-ar interasa si pe mine urmatoarea problema: In cazul in care primesc factura de la o persoana juridica impozabila care nu este membra UE si ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar bobotan bobotan Lucrez pt o firma din Romania, care are incheiat un contract de prestari de servicii cu o firma intracomunitara inregistrata in scop de TVA cu un cod fiscal ... (vezi toată discuția)
Livrari servicii intracomunitare pt. neplatitori tva mihai_006 mihai_006 [b]O firma neplatitoare TVA, in ce conditii poate efectua livrari de servicii (software) intracomunitare?[/b] Este posibila sau necesara inscrierea in ROI ... (vezi toată discuția)