avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... speta Legea 10
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

speta Legea 10

Buna ziua,
Parintii mei au fost proprietarii unui imobil in suprafata de 881 mp teren si 120.58 mp constructie asa cum rezulta din actul de vanzare cumparare din 1973.
Prin decretul de expropriere din 1979, imobilul (casa+teren) a fost expropriat prin despagubire baneasca, in limita de 80.000 ROL, prevazuta de lege, banii fiind incasati in 1980.
In 1980 parintii mei au divortat, tatal meu decedand in 1999.
Mentionez ca tatal meu nu s-a mai recasatorit si nici nu a mai avut copii.
In 2001 am depus notificare in numele mamei prin executor judecatoresc, in care am solicitat toata suprafata de 881 mp teren.
In notificare am specificat ca “bunul a fost dobandit in comun cu fostul sot actualmente decedat”.
Primaria a eliberat dispozitie pentru 344 mp considerand ca “solicitanta are calitatea de persoana indreptatita conform art.3 lit. a) din Legea 10/2001, pentru cota de ½ din imobil.
Am deschis actiune la Tribunal, solutionarea a fost in favoarea noastra, Primaria a introdus apel, a fost admis, iar la reanalizare am pierdut.
Acum am introdus noi apel si .... o luam de la capat.
Actiunea in instanta a fost deschisa de mama si de cei doi copii, iar instanta i-a admis ca avand calitate procesuala activa.

Chiar nu mai stiu cum sa abordam problema pentru a lua inapoi tot terenul familiei #-o
Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2010
caraman_gabi, utilizator
Cel mai recent răspuns: caraman_gabi , utilizator 08:52, 22 Noiembrie 2010
Referitor la acrescamant dupa apelul Primariei instanta a hotarat: "Sustinerea paratei ca depunerea notificarii este suficienta pentru restabilirea dreptului asupra intregului imobil, cererea echivaland cu o acceptare a succesiunii, potrivit art. 4 alin. 3 din Legea 10/2001 nu poate fi primita. Acordarea masurilor reparatorii s-a facut avand in vedere calitatea de proprietar codevalmas asupra imobilului si nu calitatea de mostenitor legal, astfel incat nu poate opera dreptul de acrescamant invocat de reclamanta. Avand in vedere ca fiii defuctului nu au formulat notificare potrivit Legii 10/2001, se constata ca in mod corect au fost acordate masuri reparatorii pentru cota de 1/2 din imobil, dispozitia emisa este legala si temeinica, actiunea urmand a fi respinsa ca nefondata".

Ei spun ca acrescamantul nu functioneaza deoarece mama era divortata de tatal meu. Problema noastra nu consta cui si in ce procente retrocedeaza terenul ci numai sa retrocedeze toata suprafata ceruta in notificare. Actiunea in tribunal a fost deschisa de mama si de noi copiii. Instanta a acceptat ca noi copiii avem calitatea procesuala activa in proces, iar intrebarea mea este de ce nu se poate retroceda terenul tot mamei sau in procente legale conform certificatului de mostenitor al tatei in care suntem ca mostenitori numai noi copiii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea10/2001 andra23 andra23 Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti cu urmatoarea speta pe legea 10/2001: In anul 2007(sep.) am primit o dispozitie a Primarului.care a ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune pentru imobil pt. care s-a facut notificare ??? GRIG2501 GRIG2501 Buna ziua ! Ii rog pe specialistii forumului sa ma ajute sa clarific urmatoarea situatie: Citeva luni dupa decesul mamei mele (aprilie 2001), mai precis ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral e_crina e_crina Buna ziua, Am o intrebare privitor la un imobil care a apartinut bunicului mamei mele. In baza Legii 10/2001 s-a depus si s-a retrocedat imobilul in ... (vezi toată discuția)