avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... speta succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

speta succesiune

Buna ziua. Speta este următoarea: bunicul meu a decedat in 2008. La acel moment s-a făcut o succesiune în urma căreia au rezultat 4 moştenitori: bunica(soţia defunctului), unchiul , ca fiu, eu şi fratele meu ca nepoţi, tata fiind decedat la acea dată.În 2009 a murit unchiul iar în 2010 a murit şi bunica. Menţionez că unchiul a fost căsătorit şi nu a avut copii şi nu s+afăcut succesiune după decesul lui. Acum am vrea să facem succesiunea după bunica iar întrebarea (una din multele) este dacă matuşa (soţia unchiului decedat ) este moştenitoare a ceea ce a moştenit unchiul în urma succesiunii după bunicul.Dar în urma morţii bunicii moşteneşte ceva? Noi (eu şi fratele meu)suntem moştenitori după unchiul? Am putea să facem în aşa fel încât în urma succesiunilor eu şi fratele meu să rămânem moştenitori după bunici iar mătuşa după soţul ei? Multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 18:23, 17 Noiembrie 2010
buna ziua. este o speta interesanta.
raspunsul meu la problema dvs. dat un pic in graba este urmatorul:
1. Avand in vedere faptul ca unchiul dvs. nu a avut copii si a fost casatorit, sotia supravietuitoare vine in concurs cu ascendentii privilegiati (bunica dvs. pentru era in viata la data decesului unchiului) si cu colateralii privilegiati (in acest caz nepotii adica dvs. si fratele dvs.). Astfel sotia unchiului dvs. are drept la o treime din ceea ce a mostenit unchiul dvs. de la talal sau (bunicul dvs.).
2. In urma bunicii, sotia supravietuitoare a unchiului dvs. nu are drept la mostenire avand in vedere faptul ca acesta este predecedat si nu a avut copii.
3.Dvs. si fratele dvs. sunteti mostenitori dupa unchiul dvs. asa cum am aratat la punctul 1.
4. In urma unui partaj succesoral sau voluntar puteti dispune de bunurile din masa succesorala asa cum doriti dvs. Impartirea succesorala este stricta astfel aceasta doleanta a dvs. se poate realiza numai printr-un partaj ulerior.

In speranta ca am fost suficient explicit,
Va doresc o zi buna si mult succes.
matusa dvs nu are vocatie succesorala la mostenirea ramasa dupa bunica dvs.singurii mostenitori sunteti dvs si fratele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta succesiune User4567 User4567 Buna ziua! Avem urmatoarea speta: Sotul matusii mele este decedat din 2010. Parintii acestuia sunt decedati, el mai avand un singur frate care la randul sau ... (vezi toată discuția)
Prioritate la succesiune emil1702 emil1702 Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: trebuie facuta succesiunea dupa o persoana decedata in 2007(numita in continuare \"persoana\") care a avut un ... (vezi toată discuția)
Suuccesiune cu peripetii zita74 zita74 Este un caz mai special: bunica mea D-zeu s-o ierte a avut doi fii. Unchiul meu a murit inaintea mamei sale ( nu a avut copii), tatal meu a murit dupa bunica ( ... (vezi toată discuția)