avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Am 54 ani,diagnosticata cu insuficienta renala gradul 5,cu 20 de ani de cotizare.Ma pot pensiona pe caz de boala?In ce conditii?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 12:42, 18 Noiembrie 2010
Ca sa beneficiati de pensie de invaliditate, trebuie sa aveti un stagiu de cotizare necesar de 22 ani, in raport cu varsta de 54 de ani. Art. 57, alin. (2) din Legea nr. 19/2000 prevede ca pot beneficia de pensie de invaliditate si cei care au realizat jumatate din stagiul necesar, in speta 11 ani. Restul depinde exclusiv de medic si de comisia de expertiza medicala.

Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de către medicul specialist care asigura asistenta medicala. Trimiterea catre comisia de expertiza medicala v-o da medicul de familie. Procedura de incadrare in grade de invaliditate este reglementata in cap. C din Ordinul nr. 340/2001, capitol din care redau primul articol al primei sectiuni.

I. Referitor la încadrarea în grade de invaliditate şi circuitul documentaţiei medicale
1. In vederea pensionării de invaliditate medicul primar si, în lipsa acestuia, medicul specialist, pentru afecţiunea principal invalidanta, care asigura asistenta medicală a bolnavului, atunci când apreciază ca starea de sănătate a acestuia nu ii permite reluarea activităţii profesionale, în limitele maxime de concediu medical prevăzut de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerând în acest sens avizul cabinetului de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca.
Propunerea la pensionare poate fi solicitată încă din primele zile de boala, în cazul afecţiunilor fără potenţial recuperator.


Puteti citi, mai jos, actul normativ care reglementeaza procedura de incadrare in grade de invaliditate.
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionarea pe caz de boala silu silu Am 50 de ani si sunt diagnosticat cu TULBURARI DE COMPORTAMENT DE TIP CRONIC SI LIMFOM HODKING IN REMISIE --am 32 de ani vechime in munca ma pot pensiona pe ... (vezi toată discuția)
Pensie gr iii  silviu silviu are varsta de 42 de ani si stagiul de cotizare de 21 dintre care jumatate la Gr I si jumatare la Gr II . (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate la 40 de ani damlau damlau As dori sa stiu daca o persoana in varsta de 40 de ani poate intra in pensie de boala si in ce conditii. Vechimea in munca conteaza? (vezi toată discuția)