avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... OUG 99/2006 - contract economisire creditare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

OUG 99/2006 - contract economisire creditare

Am incheiat un contract de economisire-creditare acum 3 ani si jumatate.
Am solicitat un extras, iar prima aferenta anului 2009 nu a fost virata nici pana astazi 18 noiembrie (a fost facuta o plata partiala de 20% din suma in luna august) .
Va deranjez cu o intrebare legata de OUG 99/2006; conform art. 314:
“Prima de stat se alocă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi se acordă de acesta după expirarea fiecărui an calendaristic, în termen de maxim 60 de zile de la solicitarea care a fost transmisă de banca de economisire şi creditare în domeniul locativ acestei autorităţi. Prima este virată de banca de economisire şi creditare în domeniul locativ în contul clientului.”
nu se incalca conditiile contractuale intre stat si institutia de credit si implicit intre institutia de credit si client?
Ultima modificare: Joi, 18 Noiembrie 2010
Alexyo, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexyo , utilizator 17:27, 24 Noiembrie 2010
@Alexyo

interventie moderator

Va rog frumos sa stergeti denumirea societatii implicate in discutie.In acest forum se discuta ideea si nu persoana fizica/juridica.
Multumesc.

Doearece nu ne sunt cunoscute conditiile contractuale, cred ca intelegeti motivul pentru care nu va putem raspunde la modul concret.

Apoi, presupunand ca raspunsul la intrebarea dvs. ar fi pozitiv, ce finalitate ati dori sa aiba aceasta situatie juridica? In contract/contracte sunt prevazute si sanctiuni?Textul de lege parca prevede anumite sanctiuni...

Cand va referiti la "prima de stat", banuiesc ca va referiti la acest text de lege, care defineste prima de stat, nu?
"Art. 311 din OUG99/2006
(1)Fiecare client, persoana fizica cu cetatenia romana si cu domiciliul stabil in Romania, beneficiaza de o prima de stat pentru depunerile anuale efectuate in baza unui contract de economisire-creditare incheiat cu o banca de economisire si creditare in domeniul locativ."

si...continuam:
"2)Dreptul la prima de stat se constituie la finele anului de economisire. Anul de economisire este anul calendaristic in care s-au efectuat depunerile indreptatite la prima.
(3)Prima de stat trebuie solicitata de client pana cel tarziu la sfarsitul anului calendaristic urmator anului de economisire, la banca de economisire si creditare in domeniul locativ cu care a incheiat contractul de economisire-creditare.
(4)Dreptul la prima de stat se prescrie in cazul in care aceasta nu a fost solicitata pana la sfarsitul anului calendaristic urmator anului de economisire."
Ultima modificare: Joi, 18 Noiembrie 2010
Iuliana Cermak, Avocat
Am modificat post-ul initial.

Incheierea unilaterala ma forteaza sa renunt la primele acordate pana acum conform articolului 315 care spune:
"" Art. 315
(1)Pentru a beneficia in mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie sa aiba o durata de minim 5 ani si este obligatoriu ca, inainte de expirarea termenului de economisire stabilit, sa nu se fi efectuat restituiri totale sau partiale din sumele economisite.
(2)Fac exceptie de la prevederile alin. (1) urmatoarele situatii:
a)suma contractata este pusa la dispozitie, iar cel care a economisit utilizeaza imediat si nemijlocit suma primita pentru activitati in domeniul locativ;
b)in cazul cesiunii contractului de economisire-creditare, suma economisita sau suma contractata se utilizeaza imediat si nemijlocit pentru activitati in domeniul locativ de catre cesionar;
c)cel care a economisit pentru activitati in domeniul locativ sau sotul/sotia acestuia a decedat ori a intrat in incapacitate totala de munca dupa incheierea contractului de economisire-creditare;
d)cel care a economisit pentru activitati in domeniul locativ a devenit somer si perioada de somaj este de cel putin 9 luni fara intrerupere si dureaza inca in momentul la care se solicita restituirea sumei.! "

Banii respectivi nu mai sunt acordati de stat, statul nu-si indeplineste obligatiile fata de banca si banca fata de client.
Din punctul meu de vedere, conditiile contractuale nu mai pot fi indeplinite (eu am facut plata primelor in 2009, ei nu mi-au acordat subventia de la stat nici pana astazi), astfel incat eu le-am solicitat incheierea cu acordul partilor (am facut o solicitare in scris la care astept un raspuns - cel mai probabil unul nefavorabil).

Pentru banii respectivi (care nu au fost acordati nici pana acum) nu se ofera nici o dobanda...
Solicitarea pentru prima a fost facuta de institutia de credit/banca.
Ultima modificare: Joi, 18 Noiembrie 2010
Alexyo, utilizator
Am cules o parere de pe un alt site de specialitate (nu stiu daca pot sa-i dau numele).

"Prin actele normative in vigoare nu este stabilit un termen limita cu privire la indeplinirea obligatiei de virare a primei de stat de catre ministerul de resort. Insa, din experienta anilor trecuti va putem confirma ca Statul a efectuat plata primei intr-una sau mai multe transe.
In ceea ce priveste prima aferenta anului de economisire 2009, clientii nostri au primit la sfarsitul lunii iulie 2010 prima transa din prima de stat, reprezentand aproximativ 20% din valoarea totala solicitata.
Plata primei transe, dar si semnele primite ca urmare a discutiilor purtate cu reprezentanii Statului (Guvern, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerul Finantelor Publice) ne dau incredere ca Statul isi va onora obligatiile legale in sensul virarii diferentei primei de stat."

Revin la articolul mentionat (314), exista un termen legal in care Ministerul trebuie sa faca plata:
"Prima de stat se alocă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi se acordă de acesta după expirarea fiecărui an calendaristic, în termen de maxim 60 de zile de la solicitarea care a fost transmisă de banca de economisire".
Astfel incat ceea ce ne comunica dansii este total eronat.
Eu ma intreb daca actionandu-i in judecata (pentru ca nu vor sa-mi faca plata pentru primele aferente anilor precedenti - nu cea curenta) ma pot folosi de acest aspect pentru a solicita rezilierea contractului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Banca pentru locuinte: cand nu este necesara justificarea destinatiei creditului? alef alef Am un contract de economisire-creditare la RBL din mai 2005. Am fost instiintat ca am atins \'cifra de evaluare\'=80, (ultima conditie necesara pentru a ... (vezi toată discuția)
Incheiere contract economisire-creditare romanik romanik Am contract de economisire incheiat la Banca pt.Locuinte.Adica in baza contractului Statul imi da prima 25% si banca dobanda 3 % la suma depusa in fiecare an ... (vezi toată discuția)
Deduceri din impozitul pe salariu pt sumele economisite in cadrul contractului de economisire-creditare pt locuinte addi68 addi68 Am incheiat acum 2 ani un Contract de economisire-creditare pt locuinte la BCR Banca pt Locuinte. Functionara de acolo mi-a spus atunci ca statul contribuie cu ... (vezi toată discuția)