Buna seara,
In cazul unui imobil mic cu un numar de 15 apartamente este obligatoriu sa angajeze un administrator cu atestat ?
Pana acum ne-am gospodarit singuri facand cu randul treburile administrative.
Am sa va raspund cumva si cum v-am scris in mesajul privat.
In ce masura atestatul unei persoane garanteaza ca acea persoana stie ce face in activitatea de administrator, cand la cursurile de administrator imobile nu sunt invatati sa foloseasca calculatorul? Se mai poate face acum, in zilele noastre, cu repartizarile sofisticate determinate de contorizare si de diferite situatii exceptie, se mai poate face o lista de cote de intretinere fara sa stii sa lucrezi macar cu excelul?
Daca sunteti cenzor si ati lucrat cu administratorii stiti ca acestia au invatat (daca au invatat) sa foloseasca calculatorul ca i-a invatat altcineva sau au invatat singuri, nu au invatat la cursurile de administrator.
Poate ati sesizat ca multi stiu legea, dar nu au invatat o data cu litera legii si spiritul legii, ceea ce e foarte important pentru modelarea comportamentului acestor oameni in legatura cu ceilalti proprietari, cu averea acestor proprietari care e asezata in mainile lor spre administrare, in legatura cu membrii conducerii asociatiei.
Sigur, la caz de nevoie, trebuie sa raspunda cel care a faptuit un prejudiciu si acesta este de cele mai multe ori administratorul, dar nu e tras la raspundere pentru ca are atestat si n-ar putea fi tras pentru ca nu l-ar avea, ci pentru ca a manuit gresit averea oamenilor, pentru ca a comis infractiuni sau pentru ca pur si simplu a semnat un document prin care se poate dovedi o eroare.
Si sigur, raspunderea trebuie sa fie si a presedintelui (om fara atestat) care a consimtit tacit sau prin semnatura proprie infaptuirea unei infractiuni, contraventii.
Raspunderea este si a cenzorului care trebuia sa controleze cat de des cu putinta activitatea administratorului, dar si deciziile comitetului executiv.
Deci, ce vreau sa spun, este ca atestatul este o hartie fara valoare, dupa parerea mea, atata timp cat cursurile abilitate de primarii pentru clientii lor politici scot pe banda rulanta oameni care nu stiu sa aplice o lege si o norma de aplicare si nu stiu sa lucreze cu calculatorul si care hartie, in cazul comiterii unei contraventii sau infractiuni nu este mai puternica in dovedirea acestora decat daca n-ar exista. Culpa ar fi aceeasi.
Introducerea in lege a obligativitatii atestatului pentru administrator poate fi inteleasa si ca obligatie a celor care angajeaza serviciile unui cetatean sa o faca pe baza unui act doveditor al abilitatii de a presta acea activitate. Dar de la litera legii pana la spiritul ei, lucrurile s-au pierdut pe drum....
Intrebarea initiala era pentru o asociatie de 15 apartamente. Si eu sunt de parere ca angajarea unui administrator cu "staif" si cu atestat este prea mult si impovarator pentru a asemenea asociatie.
15 oameni isi pot administra singuri o avere comuna, fara sa-i traga nimeni la raspundere ca nu si-au angajat special o persoana care sa taie frunza la caini ..... Asta in cazul in care exista intre proprietari o persoana cu ceva timp si abilitati reale pe care si le-ar putea dedica unei activitati obstesti minime.
M-am implicat in verificarea administrarii de imobile, acum multi ani, dintr-o intamplare, dar am incercat sa ma documentez cat mai bine si sa fiu in pas cu toate noutatile. Nu e o fericire sa faci cenzorat(cineva trebuie sa o faca, dar sa o faca profesional). Intalnesti tot felul de situatii de te crucesti.
Acum cativa ani am intalnit intr-un registru de casa scris:" spaga data...." sau registre de casa cat mai inventive si folosirea fondurilor , cam tot asa.
Atestatul ar trebui sa dovedeasa ca persoana care il detine stie cum se administreaza un bloc, ca despre asta e vorba. In spatele acestui atestat trebuie sa stea niste documente care sa justifice pregatirea persoanei, cazierul si chiar un certificat medical ca e apt pentru gestiune
Probabil se va ajunge ca administrarea blocurilor sa fie facuta de firme specializate sau de persoane fizice autorizate, in acest domeniu. Si cum orice meserie trebuie sa aiba o diploma......
E adevarat ca la aceste cursuri nu este folosit calculatorul si nici un program anume(probabil se va ajunge - se impune chiar).O mare vina o au cei care organizeaza aceste cursuri si cei care sunt pusi sa verifica aplicarea legii, care sunt pusi acolo pe "legaturi" politice.Daca s-ar verifica s-ar vedea cati administratori cunosc prevederile legii 230/2007, HG 1588/2007 si OMFP 1969/2007 si cati aplica ce scrie acolo.
Cunosc destui administratori care manuiesc destul de bine calculatorul(multi reprofilati de piata muncii), folosesc programe pentru intocmirea listelor sau au ceva realizat in excel. Cunosc si persoane care sunt total pe laga si au ajuns cu o "relatie" administratori iar acum se dau dumnezei.E adevara ca acesta meserie este practicata de foarte multe persoane care nu au cel putin studii medii. Pentru ca s-a simtit necesitatea unei pregatiri minime ca administrator s-a adoptat metoda care s-a folosit pentru contabili, imediat dupa revolutie, cand ori cine putea deveni contabil dupa 2 saptamani de "cursuri".
Va mai trece timp pana si acest domeniu se va reglementa.
Discutiile si opiniile de pe aceste forumuri ajuta la formarea unei opinii care poate duce la o intelegere mai buna a lucrurilor.