avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contributii sociale conventie civila
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contributii sociale conventie civila

Buna ziua,
La asociatia la care sunt administrator, toti (adm, pres, fem serv) suntem cu conventii civile. Se pare ca de la 10 sept.trebuie sa platim 10,5% la pensii, 5,5% la sanatate (asta era obligatoriu si pana la 10 sept, nu?) si 0,5 % somaj; plus 16% impozit, care era oricum.
Am inteles ca sumele se depun in cont unic la Finante si se fac declaratii de plata pt.toate aceste plati.
1. Cu ce document se face depunerea sumelor?
2. Care sunt declaratiile pt.aceste contributii (linkuri, daca se poate)?
Cel mai recent răspuns: cristian_conea , utilizator 12:27, 20 Noiembrie 2010
In situatia in care asociatiile incheie contracte/conventii in baza Codului Civil, cu persoane fizice, conform prevederilor art. 78 alin. (1) lit. e) din Codul Fiscal, care isi exercita, in scris, optiunea de impunere a venitului brut in momentul incheierii contractului/conventiei, acestea au urmatoarele obligatii fiscale:

- sa calculeze si sa retina impozitul la sursa la momentul platii veniturilor de catre asociatie, prin aplicarea cotei de 16% la venitul brut, impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final;

- sa vireze impozitul retinut la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut;

- sa depuna la organul fiscal competent, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare platii venitului formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”, completand la randul 21- Impozit pe alte venituri ale persoanelor fizice - cota de 16%.

- sa depuna la organul fiscal competent, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera, formularul 102 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale”, completand la randurile 27 - Contributia individuala de asigurari sociale datorata de persoanele care realizeaza venituri de natura
profesionala, altele decat cele de natura salariala - cota de 10,5% si 28 - Contributia individuala de asigurari pentru somaj datorata de persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariale - cota de 0,5%.

- sa depuna, pana la data de 30 iunie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat, formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit”, pentru impozitul retinut la sursa si virat la bugetul de stat, bifand casuta „Alte venituri” de la capitolul I.

De asemenea, asociatiile au obligatia sa depuna declaratiile privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala, la casele teritoriale de pensii, respectiv la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca.

Descarcarea programului pentru declaratiile 100 si 102, se face de aici: [ link extern ]

Descarcarea programului pentru declaratia 205, se face de aici:
[ link extern ]

Plata se face prin ordin de plata sau direct la casieria administratiei financiare; programul pentru documente de plata se descarca de aici: [ link extern ]

multumesc pt.raspuns!
mai am totusi cateva nelamuriri:
1. nu am gasit formularele 100 si 102 pe siteul ANAF pt. perioada dupa sept.2010 (nu exista "butonul" DESCARCA PROGRAM ca la celelalte;
2. obligatiile de mai sus sunt ale angajatorului, dar beneficiarul platii (administrator, presedinte) mai are si alte obligatii de plata ? sigur are de plata la sanatate 5,5%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract civil dana manea dana manea lucrez intr-o institutie publica. de carand am angajat pe cineva cu contract civil. nu stiu cum il platim. are o remuneratie bruta de x lei din care viram 10% ... (vezi toată discuția)
Pfa-dependent bionut bionut In augut 2010, mi-am deschis un PFA cu norma de venit, pentru a lucra la o companie. Am platit impozitul pe semestrul III si contributia la sanatate pana la ... (vezi toată discuția)
O ultima informatie despre obligatiile fiscale ale asociatilor de proprietari sommyint sommyint In documentarul de mai jos, Directia Generala a Finantelor Publice informeaza contribuabilii - asociatii de proprietari - cu privire la obligatiile fiscale ... (vezi toată discuția)