avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general PFA-dependent
Discuție deschisă în Contabilitate în general

PFA-dependent

In augut 2010, mi-am deschis un PFA cu norma de venit, pentru a lucra la o companie. Am platit impozitul pe semestrul III si contributia la sanatate pana la sfarsitul anului (sa evit statula la cozi). Intre timp, potrivit OG 58/2010 din 8 sept(aprox), compania a reconsiderat ca sunt PFA dependent , asa ca toate contributiile: sanatate (5.5%), soamj(0.5%), asigurari sociale(10,5%) si impozitul (16%), sunt platite de acesta(de companie la care lucrez), incapand tot cu luna august, oprind la fiecare salariu, toate taxele. Cei de la fisc, nu stiu despre ce este vorba, si nu apare vreo suma de bani venita din partea firmei, la nicio institutie, si imi spun ca trebui sa platec personal. In plus, ar trebui sa imi recuperz si banii dati in avans... Ma poate ajuta cineva? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters167247 , utilizator 00:44, 7 Decembrie 2010
Obligatii de plata si declarative, in cazul unei conventii civile incheiata cu o persoana fizica pentru servicii, si incadrata ca activitate dependenta



Contractele sau conventiile civile se incheie in prezent in temeiul art. 942 si urmatoarele din Codul civil, veniturile realizate de persoanele fizice urmare incheierii lor putand fi tratate din punct de vedere fiscal astfel:
a) Prin incadrarea in categoria veniturilor din activitati independente potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal.

Persoana fizica are in schimb obligatia conducerii contabilitatii in partida simpla in vederea determinarii si declararii venitul net anual si a impozitului datorat pe venitul net anual impozabil si a stabilirii diferentelor de impozit anual rezultat din regularizarea impozitului anual datorat cu platile anticipate stabilite.

Obligatiile platitorului de venituri sunt in cazul aplicarii acestui tratament fiscal urmatoarele:

* sa calculeze, sa retina impozitul in cota de 10% aplicata la venitul brut reprezinta plata anticipata in contul impozitului anual pe venit de 16% datorat de persoana fizica;

* sa vireze impozitul in cota de 10% la bugetul de stat pana la data de 25 lunii urmatoare celi in care a fost platit venitul;

* sa completeze formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat";

* sa completeze si sa depuna formularul 205 ;Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit; potrivit art. 93 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal;

* sa retina si vireze contributia la asigurarile sociale in cota de 10,5% si la asigurarile sociale pentru somaj in cota de 0,5%;

* sa completeze formularul 102 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat";

* sa completeze Declaratiile privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat si la bugetul asigurarilor pentru somaj.


In situatia in care activitatea este desfasurata cu repetitivitate, fiind indeplinite criteriile de desfasurare a unei activitati independente (evitarea criteriilor mentionate la pct. 2.1. al art. 7 alin. (1) din Codul fiscal introduse prin OUG 58/2010 si respectarea celor de la pct. 19 pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal), persoana fizica va trebui sa se organizeze drept persoana fizica autorizata avand posibilitatea incheierii de contracte de prestari de servicii.

b) Prin includerea veniturilor in categoria veniturilor din alte surse potrivit art. 78 alin. (1) lit.e) din Codul fiscal.

Conditia mentionata in cuprinsul prevederilor legale, respectiv art. 52 alin. (4) si art. 78 din Codul fiscal, este ca la momentul incheierii conventiei civile, persoana fizica beneficiara a venitului sa opteze pentru impunerea veniturilor cu o cota de impozit final de 16%. Optiunea de impunere a venitului brut trebuie exercitata in scris, in momentul incheierii fiecarui contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestui contract. Pe baza optiunii formulate la momentul incheierii contractului, veniturile realizate sunt impozitate potrivit regulilor mentionate in categoria veniturilor ;Venituri din alte surse; la art. 78 si 79 din Codul fiscal.

In situatia in care activitatea se desfasoara in mod ocazional, incheierea conventiei civile va fi posibila, veniturile putand fi incluse in categoria „Venituri din alte surse”.

Obligatiile platitorului de venituri in acest caz sunt asadar urmatoarele:

* sa calculeze, sa retina impozitul final pe venit in cota de 16% aplicata la venitul brut;

* sa vireze impozitul in cota de 16% la bugetul de stat pana la data de 25 lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul;

* sa completeze formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat";

* sa completeze si sa depuna formularul 205 ;Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit; potrivit art. 93 alin. (2) din Codul fiscal ;

* sa retina si vireze contributia la asigurarile sociale in cota de 10,5% si la asigurarile sociale pentru somaj in cota de 0,5%;

* sa completeze formularul 102 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat";

* sa completeze Declaratiile privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat si la bugetul asigurarilor pentru somaj.


In situatia in care activitatea desfasurata este una dependenta, pentru a evita reconsiderarea ulterioara, este recomandat sa modificati natura raporturilor deja existente catre incheierea unui contract individual de munca sau sa creati premisele unei totale independente a activitatii desfasurate de persoana fizica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract civil dana manea dana manea lucrez intr-o institutie publica. de carand am angajat pe cineva cu contract civil. nu stiu cum il platim. are o remuneratie bruta de x lei din care viram 10% ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale conventie civila cristian_conea cristian_conea Buna ziua, La asociatia la care sunt administrator, toti (adm, pres, fem serv) suntem cu conventii civile. Se pare ca de la 10 sept.trebuie sa platim 10,5% la ... (vezi toată discuția)
Accident de munca... Ramona24 Ramona24 Buna ziua. In baza unui contract de autor(pe o perioada de 7luni)un artist strain a prestat in cadrul unei institutii publice de cultura.In baza contractului ... (vezi toată discuția)