avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tutela copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tutela copil

Un prieten e tatal biologic al unui copil conceput cu o femeie maritata (la momentul conceperii copilului, si care intre timp a divortat).Tatal in acte al copilului este sotul acelei femei.Mama copilului a dat o declaratie autentificata la notar prin care recunoaste ca prietenul meu este tatal copilului.In acest miment mama copilului a solicitat o procura de la fostul sot pentru a scoate copilul din tara.
Cum poate prietenul meu impiedica acest lucru? Poate solicita tutela copilului daca este tatal biologic ?
Cel mai recent răspuns: Eva Fekete , Avocat 17:02, 21 Noiembrie 2010
Prietenul nu poate împiedica nimic cât timp nu a fost făcută tăgada paternității, abia după tăgadă ar putea face recunoașterea copilului. Până nu se face tăgada copilul are ca tată pe ex-soțul mamei lui.
cine incepe acest procedeu de tagada a paternitatii si este un termen limta la care poate fi facut?
Codul Familiei
ART. 54
Acţiunea în tăgăduirea paternităţii poate fi pornită de oricare dintre soţi, precum şi de către copil;
ART. 55
Acţiunea în tăgăduirea paternităţii se prescrie în termen de 3 ani de la data naşterii copilului. Pentru soţul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunoştinţă de naşterea copilului.
Dacă acţiunea nu a fost introdusă în timpul minorităţii copilului, acesta o poate porni într-un termen de 3 ani de la data majoratului său.
Reclamantul poate fi repus în termen, în condiţiile legii.
Neavand calitatea de tata,prietenul dvs nu poate intreprinde nimic.
Cel putin in acte,tatal copilului,pana acum,figureaza sotul acelei femei.
Diana2011 a scris:

cine incepe acest procedeu de tagada a paternitatii si este un termen limta la care poate fi facut?


Mama copilului în termen de 3 ani de la nașterea copilului, ex-soțul în termen de 3 ani de la data când a aflat de nașterea copilului, și copilul după împlinirea a 18 ani în termen de 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire paternitate karissa karissa in luna mai am divortat, hotararea de divort fiind pronuntata in iunie si ramasa definitiva. In septembrie am nascut un copil, care, desi are alt tata ... (vezi toată discuția)
Paternitate veronika2008 veronika2008 Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitate titular. Imparatul Imparatul Titular al actiunii de tagada paternitate este sotul mamei. Dar e singurul care poate introoduce actiunea? Nu poate sa fie introdusa si de catre mama, in ... (vezi toată discuția)