Am fost pirit intr-un proces mai exact firma pe care o reprezint ca administrator ,am cistigat la fond dar s-a atacat hotarirea primei instante cu recurs . Intre timp studiind mai atent actele (cererea de chemare in judecata si un certificat constatator de la registrul comertului) am observata ca firma reclamanta a formulat cererea de chemare in judecata printr-o persoana care nu are calitatea de reprezentant al acestei societati.
Intrebarea e se poate invoca la recurs acest fapt si care sunt consecintele?
Instanta nu verifica sub nici o forma daca administrator al unei societati comerciale este x sau y,daca acest lucru nu este solicitat de adversar. asa s-a intimplat si acum , insa eu am scos zilele acestea un certificat constatator de la registrul comertului si surpriza singurul cu specimen de semnatura este x si nu y cel care a formulat cererea cam asa s.c. xxxxx s.r.l. prin administrator y"
Cred ca vorbim atunc de un delict:
Art. 237
Abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor
(1) Fapta debitorului de a instraina, ascunde, deteriora sau distruge, in tot sau in parte, valori ori bunuri din patrimoniul sau ori de a invoca acte sau datorii fictive in scopul fraudarii creditorilor se pedepseste cu inchisoare de 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta persoanei care, stiind ca nu va putea plati, achizitioneaza bunuri ori servicii producand o paguba creditorului.
art. 239 C penal:
Bancruta frauduloasa
(1) Fapta persoanei care, in frauda creditorilor:
a) falsifica, sustrage sau distruge evidentele debitorului ori ascunde o parte din activul averii acestuia;
b) infatiseaza datorii inexistente sau prezinta in registrele debitorului, in alt act sau in situatia financiara sume nedatorate;
c) instraineaza, in caz de insolventa a debitorului, o parte din active,
se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Daca poprirea era deja in actiunea, tentativa de gestiunea fraudulosa.
art. 214.- în Titlul III denumit „Infracţiuni contra patrimoniului.
"pricinuirea de pagube unei persoane, cu rea-credinţă, cu ocazia administrării sau conservării bunurilor acesteia, de către cel care are ori trebuie să aibă grija administrării sau conservării acestor bunuri”
Da e adevarat si va multumesc mult pentru sfaturi f utile , dar la acest moment latura penala ma intereseaza mai putin scopul meu fiind acela ca la termenul de miine sa amin cauza sau sa o trimit spre rejudecare ,declansarea insolventei m-ar impiedica sa-mi execut titlurile respectiv validarea popririilor pe care le-am obtinut deja in fond si apel ,recursurile(lor) judecindu-se la inceputul lui decembrie si vor fi clar repinse.
la momentul la care s-au instrinat bunurile aveam deja o sentinta favorabila pe procedura somatiei de plata , aceasta instrainare s-a produs intre sentinta primei instante si judecarea contestatiei lor in anulare.