avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Rejudecarea unui proces
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Rejudecarea unui proces

Cand un proces se judeca cu retinere la instanta de recurs/apel si cand se retrimite aceleiasi instante?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:21, 29 Noiembrie 2010
Distincţia între casarea cu reţinere şi casarea cu trimitere se face în funcţie de instanţa care rejudecă procesul.
Casarea cu reţinere constituie regula pentru curţile de apel şi tribunale şi excepţia pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În caz de casare, curţile de apel şi tribunalele vor judeca pricina în fond, fie la termenul când a avut loc admiterea recursului, situaţie în care se pronunţă o singură decizie , fie la un alt termen stabilit în acest scop (art.312 alin.4 C.proc.civ.), ipoteză în care se pronunţă două decizii: decizia de casare intermediară, prin care se admite recursul şi se casează hotărârea atacată şi decizia asupra fondului, prin care se soluţionează fondul cauzei, după casarea cu reţinere spre rejudecare .
Dacă instanţa de recurs constată că ea însăşi era competentă să soluţioneze pricina în primă instanţă sau în apel, va casa hotărârea recurată şi va soluţiona cauza potrivit competenţei sale (art.312 alin.7 C.proc.civ.).

Casarea cu trimitere constituie regula în cazul în care recursul este de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi excepţia pentru curţile de apel şi tribunale .
Astfel, în caz de casare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trimite cauza spre o nouă judecată instanţei care a pronunţat hotărârea casată ori, atunci când interesele bunei administrări a justiţiei o cer, altei instanţe de acelaşi grad , cu excepţia cazului casării pentru lipsă de competenţă, când trimite cauza instanţei judecătoreşti competente sau altui organ cu activitate jurisdicţională competent potrivit legii (art.313 C.proc.civ.) .
În situaţia casării hotărârii primei instanţe, cât şi a hotărârii instanţei de apel, instanţa supremă trimite cauza spre o nouă judecată instanţei de apel, cu excepţia cazului în care prima instanţă a soluţionat procesul fără a intra în cercetarea fondului ori judecata s-a făcut în lipsa părţii care nu a fost legal citată, când trimite cauza spre rejudecare primei instanţe (art.313 teza I coroborat cu art.297 alin.1 C.proc.civ.).
Curţile de apel şi tribunalele pot dispune casarea cu trimitere numai în cazurile limitativ prevăzute prin art.312 alin.5-6 din Codul de procedură civilă .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deciziile posibile luate de curtea de apel Ioana1919 Ioana1919 As dori sa stiu ce decizii poate lua Curtea de Apel intr-un proces civil in care prima instanta (Tribunalul Bucuresti) a respins ca neintemeiata actiunea ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie concediere, rejudecare ctynn ctynn Care sunt motivele rejudecarii in cazul litigiilor de munca? (vezi toată discuția)
Casare cu trimitere daca am mai avut un recurs in proces? seldom seldom Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Daca pe fond a fost constatata perimarea cererii de chemare in judecata, am facut recurs si am ... (vezi toată discuția)