avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu 2 minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu 2 minori

buna ziua
am si eu o intrebare:daca vreau sa divortez de sotul meu pe motivatia ca suntem dirijati de mama lui iar el admite aceste lucruri si in permanenta sunt discutii si certuri in casa iar eu nu mai vreau sa expun copii la asa ceva
la ultima cearta mi-a spus ca oricum macar un copil si tot il da lui,iar eu habar nu am despre legi in aceasta privinta
daca mi-ar lua un copil ar insemna sa imi ia viata si totusi trebuie sa iau o decizie,ori tac si continui acest joc murdar ori divortez dar de renuntat la copii nici nu ma gandesc pt ca ei sunt ratiunea mea
mentionez ca copii au 5anijumatate si 1 an jumatate
va rog daca se poate sa ma lamuriti in ce conditii imi poate lua copii neavand nici un motiv intemeiat,si o casa facuta impreuna cum se imparte in aceste conditii,nici eu si nici el nu avem alte locuinte in afara de cea in care locuim si casele parintilor
va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic 14:10, 21 Noiembrie 2010
Nu cred asa ceva. Copiii sunt prea mici sa fie despartiti de mama. Daca va permiteti e bine sa va reprezinte un avocat in care aveti incredere si care stiti ca e foarte bun in divorturi. Daca nu, deschideti actiune de divort Dvs, se va efectua o ancheta sociala. S-ar putea ca ancheta sociala sa fie importanta in procesul de divort, si mai sunt importanti si martorii pe care ii veti desemna sa va confirme cele invocate. Intrebarea mea este urmatoarea: sunteti sigura ca veti rezolva problema prin acest divort? Veti locui in continuare sub acelasi acoperis, si va veti confrunta cu aceleasi probleme. Nu cred intr-o imbunatatire a situatiei printr-un proces de divort. Daca insistati insa in acest sens va sfatuiesc sa nu va lasati intimidata de amenintari de acest gen. Nu cred ca va va fi luat vreun copil. Daca unul din ei ar fi avut peste 10 ani si si-ar fi dorit sa ramana cu tatal era altceva. Putere multa!
Totusi exista posibilitatea ca instanta sa incredinteze unul din copii sau ambii sotului potrivit Codului familiei .
Instanta judecatoreasca va hotara, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. in acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta, daca au implinit virsta de zece ani, va hotara, pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.
Pentru motive temeinice, copiii pot fi incredintati unor rude, ori unor alte persoane, cu consimtamantul acestora, sau unor institutii de ocrotire.
Totodata, instanta judecatoreasca va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca.

Art. 43
Parintele divortat, caruia i s-a incredintat copilul, exercita cu privire la acesta drepturile parintesti.
Cand copilul a fost incredintat unei alte persoane sau unei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va stabili care dintre parinti va exercita dreptul de a-i administra bunurile si de a-l reprezenta sau de a-i incuviinta actele. Persoana sau institutia de ocrotire careia i s-a incredintat copilul va avea fata de acesta numai drepturile si indatoririle ce revin parintilor privitor la persoana copilului. Dispozitiile art. 108 se aplica prin asemanare.
Parintele divortat, caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.

Art. 44
in cazul schimbarii imprejurarilor, la cererea oricaruia dintre parinti sau a copilului, daca acesta a implinit virsta de patrusprezece ani, a autoritatii tutelare sau a vreunei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va putea modifica masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale sau patrimoniale intre parintii divortati si copii.
Modificarea masurilor luate potrivit dispozitiilor art. 42 alin. (1) si (2) se va face cu paza cerintelor prevazute de acele dispozitii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comuna a copiilor ContSters76214 ContSters76214 Buna ziua! Sunt divortata de 1 an si jumatate. Am obtinut custodia celor 2 copii(17 ani, respectiv 11 ani) pentru care tatal lor plateste pensie ... (vezi toată discuția)
Program vizita copil gabi_br.ro gabi_br.ro buna ziua.as dori va rog sa-mi enumerati eventuale legi care prevad in ce mod instanta stabileste programul de vizitare de catre tata al copilului aflat in ... (vezi toată discuția)
Inregistrare copil ginutzajoco ginutzajoco buna ziua, am si eu o intrebare. Sunt insarcinata dar nu sunt casatorita cu tatal copilului,si suntem despartiti, eu as dori ca acest copil sa fie inregistrat ... (vezi toată discuția)