avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... program vizita copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

program vizita copil

buna ziua.as dori va rog sa-mi enumerati eventuale legi care prevad in ce mod instanta stabileste programul de vizitare de catre tata al copilului aflat in custodia mamei.custodia singulara da dreptul mamei sa hotarasca dupa bunul plac in ce priveste viata copilului ca de exemplu ce scoala sa urmeze,ce sporturi sa practice si in general in orice domeniu al existentei sale?de la ce varsta opinia copilului conteaza cu adevarat in instanta?de asemenea va rog sa-mi enumerati la ce organizatii si institutii ma pot adresa in a primi sprijin pentru a obliga pe mama sa-mi permita sa fac parte activa in viata copilului meu.va multumesc
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 10:58, 28 Noiembrie 2009
Codul Familiei
Art. 42
Instanta judecatoreasca va hotara, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. in acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta, daca au implinit virsta de zece ani, va hotara, pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.
Pentru motive temeinice, copiii pot fi incredintati unor rude, ori unor alte persoane, cu consimtamantul acestora, sau unor institutii de ocrotire.
Totodata, instanta judecatoreasca va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca.

Art. 43
Parintele divortat, caruia i s-a incredintat copilul, exercita cu privire la acesta drepturile parintesti.
Cand copilul a fost incredintat unei alte persoane sau unei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va stabili care dintre parinti va exercita dreptul de a-i administra bunurile si de a-l reprezenta sau de a-i incuviinta actele. Persoana sau institutia de ocrotire careia i s-a incredintat copilul va avea fata de acesta numai drepturile si indatoririle ce revin parintilor privitor la persoana copilului. Dispozitiile art. 108 se aplica prin asemanare.
Parintele divortat, caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.

[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2009
Crissa C, Consilier juridic
Dreptul de vizitare se solicita in instanta( in cadrul actiunii de divort sau , ulterior, separat) .de obicei este un weekend la doua saptamani si jumatate din vacante....legea nu prevede experes limitele, e la aprecierea instantei in functie de interesul minorului si...probele administrate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comuna a copiilor ContSters76214 ContSters76214 Buna ziua! Sunt divortata de 1 an si jumatate. Am obtinut custodia celor 2 copii(17 ani, respectiv 11 ani) pentru care tatal lor plateste pensie ... (vezi toată discuția)
Divort adinutza.2008 adinutza.2008 intr-un proces de divort, la ce varsta au dreptul copii sa vorbeasca, respectiv sa li se ceara parerea ori sa li se puna intrebari? Multumesc (vezi toată discuția)
Divort cu 2 minori mirclau mirclau buna ziua am si eu o intrebare:daca vreau sa divortez de sotul meu pe motivatia ca suntem dirijati de mama lui iar el admite aceste lucruri si in permanenta ... (vezi toată discuția)