avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare-cumparare

Se poate rezilia un contract de vanzare-cumparare de imobil facut intre parintii mei si intre mine si fosta sotie, neavand nicio clauza?
Sunt divortat de fosta sotie de opt ani,recasatorit, doi copii.
In acest timp, impreuna cu actuala sotie am adus multiple imbunatatiri casei.
Ce drepturi mai are fosta sotie, si ce drepturi am eu?
Dupa divort nu a mai sat niciun semn de viata, si nici proces de partaj nu am intentat.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 22:35, 21 Noiembrie 2010
fiind imobil dobandit in timpul casatoriei, are dreptul la 50% din imobil. Nu se poate rezilia contractul de vanzare cumparare neavand nicio clauza.
Puteti intenta dvs actiune de paratj, cerand obtinerea apartamentului cu despagubirea corespunzatoare a sotiei. sau dumneaiei poate solicita acest lucru.
Puteti rezolva si pe cale amiabila printr-un act de partaj voluntar
Daca obigatiile intre vanzatori si cumparatori privind prederea-primirea imobilului si privind plata pretului s-au executat integral este exclusa posibilitatea rezolutiunii contractului de vanzare-cumparare. (nu poate fi vorba de rezilierea contractului de vanzare-cumparare)
in situatia dvs. in cazul in care casatoria este desfacuta prin sentinta judecatoreasca definitiva aveti 2 solutii:
1. rezolvati situatia pe cale amiabila si incheiati un act de partaj voluntar cu sotia dvs. prin care impartiti imobilul dupa cum v-ati inteles cu aceasta.
2. introduceti la judecatorie o actiune de partaj a bunurilor din timpul casatoriei, iar in acest caz dvs. daca aveti probe ca banii cu care ati cumparat imobilul au provenit in mai mare parte de catre dvs. puteti avea castig de cauza pentru o cota mai mare decat o jumatate din imobil.
mult succes.
cu respect,
teodor dobrean
Dobandit este prea mult spus; practic nu a platit nimic pe acei 50% care legal i se cuvin.Parintii mei ne-au "donat" casa, greseala facuta fiind acel contract de vanzare-cumparare.Cum sa i se cuvina jumatate daca in acest timp nu a contribuit cu nimic la intretinerea acestui imobil?
Pe imobil nu s-a platit nicio suma de bani, desi in contractul facut la Notariat se specifica o suma modica.Practic fosta sotie a primit 50% cadou.
Multumesc,
Cu stima,
Dan Bujoreanu
Bunurile achizitionate in timpul casniciei sunt bunuri comune, deci intra in masa partajabila si se impart. Actiunea in partaj este imprescriptibila - se poate face oricand.
Si daca era donatie, facuta ambilor soti, bunul ar fi fost tot comun.
Deci fosta sotie are drept la 50%, chiar daca nu a contribuit cu nimic.

Actuala sotie nu are drept in urma unui eventual divort/partaj, doar drept de mostenire daca predecedati dvs., la cota dvs. de 50%, impreuna cu alti mostenitori ( copiii dvs. sau parinti/frati).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort fara partaj - mai pot cere partajul? tiby30 tiby30 am si eu o intrebare am divortat in 2003 iar partaj nu sa facut de niciun fel eu loc cu parinti si am sct de vinzare cumparare cu clauza de intretinere dupa ... (vezi toată discuția)
Vânzare imobil între soți. este aceasta o soluție pentru ca imobilul să ajungă în final doar la copilul din a doua căsătorie? liabali liabali Buna ziua, vreau sa știu dc se poate sa vândă soțul meu partea lui din casa , mie, soției. Mai are un copil din alta căsătorie și vrem ca sa rămână ... (vezi toată discuția)