avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... termen de prescriptie -pronuntare vs comunicare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

termen de prescriptie -pronuntare vs comunicare

apreciati ca termenul de prescritie de 3 ani - curge de la data pronuntarii hotararii executorii sau de la data comunicarii ?

multumesc
Cel mai recent răspuns: Oana Tudor , Consilier juridic 14:28, 20 Mai 2009
Termenul de prescriptie curge de la data la care a luat nastere dreptul la actiune. Aceasta data este data comunicarii actiunii.
Deci o hotarare devine executorie si poate fi pusa in executare de la data ramanerii definitive(aici e in functie de faza procesul;
termenul de prescriptie va incepe sa curga de la data ramanerii definitive.........si aici e in functie de natura raportului juridic
baza legala: decretul 167 /1954
În cazul hotărârilor judecătoreşti prescriptia dreptului de a cere executarea silita incepe sa curga intotdeauna de la data ramanerii irevocabile a acesteia art.405 alin.2 CPC coroborat cu art.17 alin.3 din Decretul nr.167/1958, art.1868 cc. Cat priveste data la care hotararea susceptibila de executare silita ramane irevocabila aceasta se plaseaza intr-unul din urmatoarele momente:
- data expirarii termenului de recurs
- data expirarii termenului de apel
- data pronunţării instantei de recurs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De cand curge termenul de prescriere a exec. silite a hot jud dumitru2000 dumitru2000 Personal consider ca termenul de prescriptie a executarii silite a unei hot jud curge de la data la care aceasta poate pusa in executare. In speta, hot data ... (vezi toată discuția)
Momentul cursul prescriptiei in cazul unor titluri executorii pronuntate pe vechiul cod de procedura civila eagle_free eagle_free Buna seara. Noul cod de procedura civila prevede: CAPITOLUL V Prescripţia dreptului de a obţine executarea silită Termenul de prescripţie ... (vezi toată discuția)
investire cu formula executorie leusan leusan Se poate cere investirea cu formula executorie a unei hotarari pe fond ,care este supusa recursului? Care este termenul in care se poate investi cu formula ... (vezi toată discuția)