avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... termen de prescriptie 10 ani vs 3 ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

termen de prescriptie 10 ani vs 3 ani

avem o hotarare prin care Primarul este obligat sa emita o dispozitie prin care sa dispuna estituirea in natura a unui imobil.

Primarul nu se conformeaza - in consecinta hot trebuie dusa la indeplinire prin executare silita.

1. Consider ca se aplica termenul de prescritie de 10 ani - fiind vorba despe o actine reala imob - Art. 405. Cpc. ?

2. Daca insa primarul emite dispozitia insa refuza sa pocedeze la punerea in posesie ?

3. Daca prin hot jud s-ar fi dispus masuri reparatorii ptr. imobilul nerestituibil in natura, atunci ptr. executarea hotararii ar fi valabil termenul de 3 ani sau tot cel de 10 ani ?
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 13:18, 9 Februarie 2009
1. Termenul de prescriptie a executarii silite în materia acţiunilor reale imobiliare este de 10 ani.
2 . Te poti adresa instantei de contencios administratin, deoarece orice persoană fizică sau juridică, dacă se consideră vătămată în drepturile sale, recunoscute de lege, printr-un act administrativ sau prin refuzul nejustificat al unei autorităţi administrative de a-i rezolva cererea referitoare la un drept recunoscut de lege, se poate adresa instanţei judecătoreşti competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată - vezi si Hotărârea din 02/06/2004, publicata in Monitorul Oficial, partea I nr. 770 din 24/08/2005, pronuntata de CEDO în cauza Sabin Popescu împotriva României (Cererea nr. 48.102/99)
3. In acest caz termenul este de 3 ani.
merci.

in concluszie solicit ca Primarul sa ma puna in posesie, in cazul in care refuza urmez disp legii 554/2004.
Exact, solicitati sa fiti pus in posesie, iar in cazul unui refuz urmati dispozitiile Legii 554/2004.
Este vorba de obligatia de a face . Presupun ca prin hotarare jud. primaria a fost obligata sa emita o decizie de solutionare a cererii de restituire a imobilului. In aceasta situatie sunt aplicabile disp art.580 (2)- 580 (3 )cod proc civ.Daca nu ati cerut prin actiune ca primaria sa fie obligata la plata de x daune /zi pana la indeplinirea obligatiei, la cererea dvs aceasta poate fi constransa decatre instanta sa plateasca o amenda civila stabilita pe zi intarziere pana la indeplinirea obligatiei.
Nu cred ca se aplica termenul de 10 ani, asta pentru ca nu exista legatura cu decretul din '58, referitor la dreptul real sau nu...
Este vorba despre executarea unei hotarari judecatoresti care se pune in aplicare in termen de 3 ani, indiferent de obiectul ei. Se aplica prescrierea executarii, caci dv. nu mai aveti un drept la actiune in urma neindeplinirii obligatiei de catre Primarie, ci un drept de a cere executarea silita.

Mai mult, astfel cum spunea Vera, obiectul hotararii este oricum obligatia de a face, adica un drept de creanta pentru debitor, nu are legatura cu imobilul care este obiectul obligatiei de a face, adica obiectul pe care il are dreptul de creanta obiect al hotararii...
Nu stiu daca am fost cat de cat clara... :O

Alte discuții în legătură

Hj definitiva vasilica53 vasilica53 Buna ziua daca ma aude cineva vreau sa stiu termenul de punere in aplicare a unei Hotarari definitive si irevocabile si temeiul legal.Multumesc (vezi toată discuția)
Prescriptie crr indreptare eroare materiala act administrativ dumitru2000 dumitru2000 crr de indrepatare eroare materiala este imprescriptibila, corect ? (vezi toată discuția)
Valabilitate hotarare judecatoreasca definitiva soaremar soaremar Buna ziua, As dori sa stiu daca o hotarare judecatoreasca definitiva eliberata in 1997 cu privire la punerea in posesie a unei suprafete de teren mai poate fi ... (vezi toată discuția)