Buna ziua, intru direct in subiect.
Suntem 2 frati, eu stau in Romania , fratele meu locuieste in Canada de 20 de ani.
Tata a murit in 2002 si ne-a lasat apartamentul. Ca sa nu ne batem capul, fratele meu a renuntat la jumatatea sa, mi-a dat hartie si-am devenit eu proprietar. Asta se intampla acum 8 ani. Eu i-am promis atunci verbal ca , atunci cand voi avea niste bani in plus, o sa ii dau si lui ceva, sa-l despagubesc.
Astazi, in 2010, m-am hotarat sa-i trimit 20.000 EUR , ca sa ma achit de promisiunea verbala facuta fata de el acum 8 ani.
Problema e ca daca ii trimit, statul canadian o sa ii ia 50% impozit.
As vrea sa produc o hartie de-aici din Romania de la notariat pe care sa i-o trimit lui in Canada , hartie pe care sa o foloseasca el sa o arate fiscului canadian si sa le demonstreze ca acesti bani sunt mostenire si in acest caz nu ar fi nevoit sa plateasca taxe.
Dati-mi va rog o idee ce fel de hartie ar trebui sa cer si daca credeti ca e nevoie de prezenta lui fizica aici in Bucuresti pentru aceasta hartie.
Cum sa se numeasca acest document , facut dupa 8 ani si dupa ce el mi-a dat de-atunci o renuntare la succesiune.
Multumesc anticipat.
Ce sa zic, laudabil gestul dumneavoastra.
La notar nu aveti ce act sa faceti din care sa reiese ca banii sunt mostenire atata timp cat succesiunea dupa parinti s-a dezbatut, iar el a renuntat la partea sa de mostenire in favoarea dumneavoastra. In fapt, ceea ce faceti dumneavoastra este un act de donatie.
Eu aş avea altă opinie decât cele exprimate până acum. Cu certificatul de moştenitor faceţi dovada că fratele a renunţat la cota sa parte în favoarea d-voastră urmând ca ulterior să vă despăgubească. Este o chestiune logică deoarece renunţarea la succesiune nu s-a făcut în mod gratuit ci prin compensarea părţii ce vă revenea.
Întrebaţi fratele din Canada dacă scrieţi pe ordinul de plată datorii de recuperat mai trebuie să plătească impozitul despre care faceţi vorbire.
Succesiune ilegalitati
Onir
Buna seara,
Sint plecat si locuiesc de 8 ani in Canada unde am devenit cetatean Canadian, pastrind in aclasi timp si cetatenia romana.
In 2003, Decembrie ... (vezi toată discuția)