avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se procedeaza pentru inceperea divortului ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se procedeaza pentru inceperea divortului ?

Buna ziua ,
M-ar interesa ce trebuie facut pentru inceperea unei actiuni de divort si care ar fi cheltuielile pentru realizarea acestuia ? De asemenea cat timp poate dura daca ar fi in buna intelegere ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: daponte stefan , utilizator 20:57, 23 Noiembrie 2010
Competenţa în materie de divorţ aparţine judecătoriei în a cărei rază teritorială se află ultimul domiciliu comun al soţilor.

Dacă soţii nu au avut domiciliu comun sau dacă nici unul dintre soţi nu mai locuieşte în raza teritorială a judecătoriei în care se afla cel din urmă domiciliu comun, judecătoria competentă este cea de la domiciliul pârâtului. În cazul în care pârâtul nu are domiciliul în ţară, competenţa aparţine judecătoriei de la domiciliul reclamantului.
La primirea cererii de divorţ preşedintele instanţei verifică existenţa consimţământului soţilor şi semnăturile acestora, după care fixează un termen de două luni în şedinţă publică. Chiar dacă în acest termen unul dintre soţi a revenit asupra acordului, este suficient ca la termenul fixat în şedinţa publică să se menţină acordul existent la data cererii de divorţ.
Cererea de divorţ trebuie să conţină numele copiilor minori născuţi din căsătorie sau a acelora care au aceeaşi situaţie legală, iar dacă nu există copii, se va face o menţiune în acest sens.
La cererea de divorţ se vor anexa copii legalizate de pe certificatul de căsătorie şi de pe certificatul de naştere al copiilor minori.

Pentru judecarea procesului de divorţ se cere prezenţa obligatorie a reclamantului. Dacă la termenul de judecată în prima instanţă reclamantul lipseşte nejustificat şi se prezintă numai pârâtul, cererea va fi respinsă ca nesusţinută.
Taxa de timbru este de 39 lei,la care se aduga un timbru judiciar de 0,30 lei si onorariul avocatului.
Daca din casatorie au rezultat copii minori,nu puteti apela la divortul prin acordul partilor.
Ultima modificare: Marți, 23 Noiembrie 2010
luiza2008, utilizator
Multumesc,
Puteti spune si cam cat ar fi onorariul unui avocat ? Orientativ .
Inca odata multumesc.
Onorariile difera in functie de mai multe criterii,neexistand un onorariu minim si nul maxim. In plus acestea sunt confidentiale.
Cel mai indicat ar fi sa intrebati direct un avocat,prezentandu-i cazul dvs. concret.:)
Am inteles ,
Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre divort stefan25 stefan25 doresc sa pornesc o actiune de divort cum procedez si ce sanse am sa primesc tutela copilului (vezi toată discuția)
Divort muscalu george florin muscalu george florin Buna ziua , problema mea este urmatoarea : sunt cetatean roman casatorit cu o cetateanca bulgara in Romania . Momentan amandoi avem acelasi domiciliu in Italia ... (vezi toată discuția)
Divort si tutela minorilor moldovananamaria moldovananamaria buna,sunt in italia de 3 ani,casatorita, am doi copii minori de 4 si 5 ani,vreau sa bag cerere de divort in tara si vreau sa dezbat si tutela copiilor,va rog ... (vezi toată discuția)