avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

neplata pensiei alimentare

incerc sa recuperez pensia alimentara neplatita pe ultimii 5 ani, am acordul verbal al tatalui ca va plati , dar nu stiu cum sa calculez suma datorata si care este procedura care sa-l si oblige sa plateasca .
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 08:49, 24 Noiembrie 2010
cuantumul pensiei de intretinere a fost stabilit prin sentinta nu?
Atunci veti calcula suma cuvenita pe luna , ori cate luni sunt ,la care puteti adauga dobanda legala, conform dobanzii de referinta a BNR (o gasiti pe site www.bnr.ro)
Suma o calculati inmultind suma stabilita prin hotararea judecatoreasca cu nr. de luni in care debitorul nu si-a indeplinit obligata de plata a pensiei de intretinere + dobanda legala.
Ca sa-l stimulati sa achite, stabiliti un termen de plata si aduceti-i la cunostinta ca in cazul in care pana la data X nu va achita debitul sau parte din el o sa sesizati parchetul cu o plangere penala pentru abandon de familie.
Ultima modificare: Marți, 23 Noiembrie 2010
Mihaela Nevoie, Avocat
Daca nu aveti o hotarare prin care a fost stabilita plata pensiei de intretinere , nu puteti recupera nimic.
Daca aveti o hotararea prin care a fost stabilita plata pensiei de intretinere, puteti recupera suma doar pe ultimii 3 ani, pentru restul sumei intervenind prescriptia.
Pentru a recupera pensia stabilita prin hotarare pe ultimii 3 ani puteti proceda la executarea silita a debitorului, executare deci prin intermediul unui executor judecatoresc., executare care poate fi prin poprire pe venit, imobiliara sau mobiliara.
Mai aveti varianta penala si anume plangere penala intemeiata pe disp.art 305 al.1 lit c) c.pen.-pentru abandon de familie.
Ultima modificare: Marți, 23 Noiembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Legal nu puteti recupera banii decat pe ultimii 3 ani, restul s-au prescris si doar printr-o intelege amiabila cu sotul vi-i poate da.
Tatal nu datoreaza decat suma stabilita in hotararea judecatoreasca.
Nu puteti recupera sumele pe ultimii cinci ani, ci numai pe ultimii trei, deoarece a intervenit prescriptia. De fapt, pentru sumele datorate periodic, ca in cazul pensiei de intretinere, prescriptia curge diferit pentru fiecare suma in parte.
Tatal nu datoreaza dobanda decat daca acest lucru a fost stabilit printr-o hotarare judecatoreasca.
Pentru neplata pensiei cu rea credinta timp de doua luni consecutiv puteti face plangere penala. Daca acesta nu are venituri, nu va fi considerata rea credinta si nici nu va fi sanctionat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile de tata Tanika Tanika m-ar interesa ce acte mi-ar trebu sa ii iau drepturile de tata , suntem divortati din 2001 avem o ficaimpreuna si nu a platit niciodata pensia limentara si ... (vezi toată discuția)
Recuperare suma cu titlu de pensie alimentara badila steluta badila steluta pot deschide o actiune prin care sa cer pensia alimentara retroactiv pt, ultimii 5 ani daca nu am primit-o pt. minor? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara retroactiv andreea67 andreea67 doresc sa deschid actiunea de majorare a pensiei alimentare (425 000) car nu mi-a fost niciodata platita, dar si recuperarea retroactiva a pensiei datorate de ... (vezi toată discuția)