avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara retroactiv
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara retroactiv

doresc sa deschid actiunea de majorare a pensiei alimentare (425 000) car nu mi-a fost niciodata platita, dar si recuperarea retroactiva a pensiei datorate de la data introducerii divortului, respectiv 18.04.2002.
ma intereseaza costul acestor actiuni, la parchet si la judecatorie, in cazul in care apelez la un avocat.
ma pot descurca si singura avand in vedere ca acestea ar fi scutite de taxa de timbru din cate am auzit sau pot recupera cheltuielile de judecata de la fostul sot?

multumesc
Am răspuns şi printr-un mesaj privat. Verificaţi caseta "mesaje private".
Puteţi solicita majorarea pensiei de întreţinere, însă, hotărârea de majorare va produce efecte numai de la data cererii de chemare în judecată.
Neplata, cu rea-credinţă, cel puţin două luni, a pensiei de întreţinere stabilită prin hotărâre judecătorească, poate fi sancţionată ca infracţiune de abandon de familie.
Dacă aveţi date că neplata pensiei se datorează relei-credinţe, puteţi formula plângere prealabilă pentru infracţiunea de abandon de familie.
De cele mai multe ori, debitorii plătesc într-o astel de împrejurare, pentru a evita trimiterea în judecată. După plata integrală a debitului, este posibilă împăcarea părţilor.
În acelaşi timp, dacă debitorul este încadrat la un loc de muncă stabil, puteţi solicita înfiinţarea popririi asupra veniturilor acestuia de către instanţa care a pronunţat divorţul.
Dacă veţi alege calea unei executări silite, cheltuielile de executare precum şi orice cheltuieli de judecată pot fi recuperate de la debitor.
Aveti grija ca debitele mai vechi de 3 ani se prescriu.
am depus deja la parchet cererea, inseamna ca daca au trecut deja 3 ani, nu mai plateste nimic?
Fiind plata lunara se prescriu cele care sunt mai vechi de 3 ani.
as putea sa cer pentru o perioada de 2 ani si 6 luni? pot reveni asupra plangerii si sa modific data de la care doresc pensia retroactiv?

Alte discuții în legătură

Recuperare pensie alimentara ptr minor GHEAUR GIGI GHEAUR GIGI sotia mea are un copil dintr-o relatie anterioara,detine hotarare judecatoreasca de incredintare si stabilire alocatie pentru minor,[pensie alimentare],tatal ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie marcu_elena2000 marcu_elena2000 cum se poate face o actiune de dare in judecata pentru abandon de familie?Va multumesc (vezi toată discuția)
Prescriptia pentru neplata pensiei alimentare teo2304 teo2304 buna ziua, as vrea daca se poate informatii privind prescriptia pentru neplata pensiei alimentare Este cazul unei cunostinte care in timpul facultatii a avut ... (vezi toată discuția)